Ballonåndedrættet

Ballonåndedrættet – healing af krop og sjæl

Indholdsfortegnelse

Ballonåndedrættet - min "bedste ven"

For Anita betød Ballonåndedrættet – healing af krop og sjæl. Sådan skrev hun til mig:

Kære Vibeke

Jeg lovede dig for noget tid siden at sende dig min oplevelse på mail, vedr. åndedrætsteknikken “ballonåndedrættet” i forbindelse med min luftvejssygdom i december 2023.

Vi lå alle syge med influenza; min kæreste, min datter på 3,5 år og jeg, i starten af december 2023. Jeg kunne så åbenbart ikke “nøjes”, for jeg fik først en influenza og efterfølgende en heftig dobbeltsidet lungebetændelse, og sluttede af med pande/bihulebetændelse.

Det var ufattelig smertefuldt og en ordentlig omgang, der slog benene helt væk under mig. Men jeg kom igennem det med ballonåndedrættet – min “bedste ven”. 

Vagtlægen undrede sig

Jeg måtte undervejs forbi vagtlægen, som lyttede på mine lunger, målte infektionstal og iltmætning. Da vi kom til iltmætningen kiggede han meget underligt på mig og lignede lidt et spørgsmålstegn. Han siger så at, det var vildt, at jeg havde så god en iltmætning når mit infektionstal var så højt og der var så meget slim i mine luftveje.

Iltmætningen lå på 98%.

Da vi kørte derfra spekulerede jeg lidt over det, og pludselig kom jeg i tanke om, at det da var pga. at jeg bruger ballonåndedrættet. Jeg oplevede nemlig at have åndedrætsbesvær og det trickede min angst for kvælning (gammelt traume), men i stedet for, at jeg gav angsten plads, begyndte jeg at bruge ballonåndedrættet for at få ro på mig selv og mit nervesystem. Jeg fandt ud af, at jeg faktisk godt kunne trække vejret helt dybt ned, ved hjælp af teknikken.

Jeg brugte derfor teknikken hele tiden. Jeg undgik angstanfald og jeg fik vejret.

Det var så kanon befriende at finde ud af, at jeg faktisk selv havde en form for kontrol og indvirkning i en ukontrollerbar situation som en lungebetændelse jo er.

Ballonåndedrættet er med allevegne

Det var en kæmpe aha-oplevelse og nu bruger jeg aktivt ballonåndedrættet, når jeg bliver stresset, presset, ked af det, forpustet (jeg har astma, så det kan godt tricke min angst) og når jeg styrketræner. Og faktisk også når jeg føler mig sådan helt umenneskeligt træt. Jeg kan selvfølgeligt ikke trække vejret ud af trætheden/udmattelsen, men jeg kan alligevel tilføre noget ilt, som gør, at jeg ikke brænder helt ud og faktisk evner at klare fx at smøre madpakke, putning af min datter, og deslige. Jeg er fornylig begyndt at styrketræne igen og når mit nervesystem får musklerne til at spænde op, bruger jeg åndedrættet og får ro på igen. Det gør, at jeg kan meget mere. I det hele taget er mit åndedræt blevet ændret til det bedre, og selvom jeg stadig har for vane at holde vejret, så får jeg trukket vejret dybt ned når jeg opdager det. Så ballonåndedrættet er virkelig blevet en fantastisk og uvurderlig følgesvend, som jeg på ingen måde vil undvære. Det påvirker så mange aspekter af mit liv, som jeg aldrig har tænkt over før. Det er en god ting af blive opmærksom på. 

Tak til Qigong 🙏

Knus Anita

Mit svar til Anita

Jeg har talt med Anita, da vi begge går til Qigong hos Sara i Stige.

Det var i den forbindelse, at Anita begejstret fortalte mig om sine positive oplevelser med Ballonåndedrættet og jeg opfordrede til at hun skrev dem til mig, så jeg kunne dele dem med dig og andre. Den idé var Anita helt med på, heldigvis!

Først og fremmest: Tusind tak Anita for at dele din oplevelse og begejstring med mig og med læserne!

Man kan nemt tænke at så enkel og simpel en øvelse umuligt kan have så stor effekt – men man overraskes gang på gang. Less is more – mindre er mere er den store sandhed i Qigong.

For dig der, måske endnu ikke har prøvet Ballonåndedrættet, så er det denne øvelse på videoen herunder og for dig, der vil læse den grundige teori om Qigong Åndedrættet, som det også kaldes, så er det her.  

Ballonåndedrættet - det simpleste redskab vi har

Ballonåndedrættet er det ultimative “Less is more – redskab” vi har! 

Så længe vi trækker vejret har vi væsentlig indflydelse på;

  • stressreduktion
  • dæmpning af angst
  • iltniveauet i kroppen

Det giver os virkeligt store fordele, da det helt og aldeles fjerner den oplevelse af magtesløshed, som både stress og angst er knyttet til. Iltningen af kroppen har betydning for cellernes stofskifte og dermed restitution og vedligehold af kroppen og dens forskellige funktioner. Herunder ældning af kroppen. Men måske især oplevelsen af bedre kondition, så vi ikke puster og pruster på trapperne eller op ad bakkerne.

Hvorfor hedder det Ballon-åndedræt?

Selve metaforen ballon giver mening, når det nu har med luft og åndedræt at gøre. 

Se nu på illustrationen med den turkis og orange ballon. Typisk når vi er stressede, så trækker vi vejret overfladisk – den orange ballon. Den turkis ballon derimod fylder hele kernen af kroppen og dermed hjælper ordbilledet med at forstå, at åndedrættet skal “helt ned i maven”. 

Ballonåndedrættet

Stressreduktion med ballonåndedrættet – forklaret i pixiudgave

Stress er kroppens naturlige alarmberedskab. Det er således ikke alarmeringen, der er problematisk. Det er snarere problematisk, hvis vores alarmberedskab går igang for ofte og så kraftigt, at vi ikke kan berolige det igen. Læs også om hvad stress her. Læs om nyere forskning kaldet Polyvagal teori.

Ballonåndedrættet giver stressreduktion fordi det dybe, fyldige og rolige åndedræt beroliger nervesystemet.

Det sker ved at aktivere mellemgulvsmusklen og dermed den 10. hjernenerve Nervøs Vagus, som kommunikerer til hjernen, at der er roligt åndedræt, hvilket får hjernen til at konkludere, at der er helt ro og ingen fare. Det standser produktion og udskillelse af stresshormoner i kroppen. 

Dæmpning af angst med fokus på Ballonåndedrættet – pixiforklaret

Det dybe, rolige og fyldige åndedræts fysiologiske påvirkning forklares ovenfor. 

Hvis man samtidigt fokuserer helt bevidst på åndedrættet:

  • sanser indåndingen i næsen
  • fornemmer, hvordan ballonen fyldes nedefra og hele vejen rundt
  • fokuserer på at fylde HELE ballonen op til toppen/snippen ved halsen
  • og lader ballonen tømme ved at lade luften sive ud. 

Så vil det bevidst valgte fokus på åndedrættet aflede opmærksomheden fra angstprovokerende tanker, følelser og oplevelser. Fokus på åndedrættet gør dig opmærksom på lige her og nu, meget konkret og kropsligt. Det tillader ballonåndedrættet at virke ikke bare fysiologisk stressreducerende men også mentalt og følelsesmæssigt som en mindful måde at blive nærværende i nuet i kroppen og dermed hæmme angst. 

Iltniveauet giver mange fordele

Den bedre iltning af kroppen giver mange fordele. Kroppens celler renses for CO2 og dermed afsyres kroppens celler. Det kan mindske træthedsoplevelse. Samtidig viser forskning, at cancerceller trives dårligt i godt iltede celler. 

Ved at være veliltet, kommer kroppen ikke så hurtigt i iltgæld, når vi skal op ad trappen eller bakken. 

Og det hjælper kroppens funktioner, som ellers kan påvirkes ved fx infektion. 

Den metafysiske forståelse af ballonen 

Lungerne er i traditionel kinesisk medicin vores indre personlige rum. Dvs. den plads vi giver til os selv, til at “trække vejret frit” og til at “få luft”. Sorg, savn og tristhed kan fylde vores indre rum og blokere for optagelse af den universelle livsenergi – Qi. Det kan give “forstoppelse” ikke bare fysisk men en oplevelse af stagnation. Når vi trækker vejret ind og fylder os med klar og frisk Qi, luft og lys, så transformeres tanker og følelser. Det kan du læse mere om her

Ballonåndedrættet kan give “rumlen i maven”

Hvis du i forbindelse med Ballonåndedrættet oplever, at det “rumler i maven”, så er det faktisk et direkte og meget konkret tegn på, at dit nervesystem er i ro. For når vi har ro i nervesystemet er der energi til fordøjelse og så “larmer” mavens bearbejdelse af maden. Det er et sundhedstegn! Det er også et tegn på transformation af energien fra Lunger og tyktarm og dermed metalelementet, som handler om at transformere sorg, savn og tristhed med venlighed og dermed skabe plads indeni og udenom til at trække vejret friere. 

Der er således mange gode grunde til, at vænne sig til, at trække vejret i Ballonåndedrættet. Her er en god rytme for det:

Hvis du er blevet mere nysgerrig på åndedrættet, så kan du i medlemsklubben WebQigong, på Qigong Practitioner og cert. Qigong Instruktør uddannelsen lære mere om åndedrættet.

Hvert år i april afholdes International Qigong dag med fokus på “ONE WORLD – ONE BREATH”. Læs om International Qigong dag her og find på siden aktuelle års side.

I August afholdes Qigong Intro – læs mere her.

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Vibeke fra Livedage i CQI-VFQA 2025

Efteruddannelse i Qigong

Vis dette opslag på Instagram Et opslag delt af Qigong mod stress og smerter – Vibeke Fraling Qigong Academy (@vibekefralingqigongacademy) Efteruddannelse i Qigong Cert. Qigonginstruktører

Læs mere »
Træslangens år - cover

Træslangens år 2025

Træslangens år 2025 et år for fornyelse og transformation Det kinesiske nytår, som falder den 29. januar 2025, markerer starten på Træslangens år – en

Læs mere »
Live Qigong MeTreat - cover

Live Qigong MeTreat

Live Qigong MeTreat (2025) Denne Live Qigong MeTreat ved Vibeke Fraling Qigong Academy giver dig fundamental forståelse for Qigong. Både i form af øvelser, teori,

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: