Banke på Livets dør er i kategorien Qi Massage. Det er en klappeøvelse. Klappeøvelser er meget anvendt i Qigong som opvarmning og som afspænding. Denne klappeøvelse har meget specifikke gavnlige virkninger, jeg vil komme ind på de væsentligste. Der er forklaringer på det gavnlige at hente både i Traditionel kinesisk medicin og fra naturvidenskaben. Denne øvelse anbefaler jeg til Hanne som har smerter i ryggen – læs her.
Du kan prøve den her, jeg beklager den dårlige lyd.
Dantian er energicenter
På forsiden er det energicenter, som kaldes det nedre Dantian. Dantian betyder på engelsk Elixir field, og kan oversættes metaforisk som “sø” af nektar. Det skal forstås som det område, hvor livskraften samler sig. Livskraften er den nektar, som kroppen har behov for til alle dens processer. Vi har tre Dantian; det øverste Dantian er i hovedet svarende til det sjette chakra. Mellem øjenbrynene og ca. tre fingerbredde ind i hovedet. Det midterste Dantian er svarende til hjertet bare midt i kroppen.
Nederste Dantian rummer den nektar, den Qi, som sørger for vitalitet af vores fysiske krop. Det er samtidig den Qi, som hjælper os med at realisere vores ideer, hvis vi er tilstrækkeligt groundede. Vores Dantian illustreres ofte med en sol som symbol på den fysiske oplevelse af varme og lys, som Qi kan være.
På bagsiden i lænden aktiverer vi et energicenter som samtidig er et akupressurpunkt for at aktivere nyrerne. Dette punkt kaldes Ming Men og oversættes til Porten/Døren til Livet. Nyrerne fungerer som lageropbevaring af den Qi, som knyttes til vores nederste Dantian – vitalitets Qi. Så når vi banker på Ming Men sendes besked til nyrerne om at sende energi ud til kroppen. Ming Mens energicenter og nedre Dantian samarbejder om at sikre de bedste omstændigheder for vores fysiske sundhed og balance. Dvs. De sørger for at energien kan flyde til alle organer i hele bækken, lænde-, mave og mellemgulvsområdet. Det kan føles som indre varme, når disse aktiveres, mens du gør øvelsen.
I Qigong taler vi også om at vi har en centralmeridian. Det er egentlig at forstå som en hovedforsyningslinje af energi fra top til tå i midten af centrum af kroppen. Centralmeridianen forbinder samtidig de tre Dantian, så de kan forsyne hinanden med energi og dermed balancere hinanden og energien i hele systemet. Når vi drejer kroppen om egen akse, så er det egentlig denne Centralmeridian, der er omdrejningspunktet. Rotationen i Banke på livets dør sørger for at energien sendes ud til hele kroppen og alle tre energicentre.
Den naturvidenskabelige vinkel
I Banke på livets dør roterer vi om egen akse. Dvs. vi drejer og vrider hele kroppen om denne. Hele kroppen holdes sammen af forskellige typer bindevæv, som ligger i mange lag på kryds og tværs i kroppen. Lidt som mange lag af edderkoppenet over hinanden. Denne øvelse strækker, afspænder og smører dette bindevæv i alle lagene. Derved bliver det mere elastisk og når kroppens væv afspændes, smøres og bliver elastisk og eftergivelig, så er kroppen faktisk stærkere og kan bedre modstå de påvirkninger, som dagligdagen byder på.
En blid og rolig rotation vil påvirke alle led i hele kroppen. Det betyder, at alle de små muskler og ledbånd omkring leddene bevæges. Det er med til at afspænde dem, så leddene kan fungere mere optimalt. Hvis der opstår spænding i muskler og bindevæv omkring et led vil leddets bevægelighed forringes. Det betyder at et andet sted i kroppen må være mere bevægelig for at kompensere. Det kan på sigt give fx ryg-, hofte- eller knæproblemer for at nævne nogle hyppige.
Ved at dreje kroppen aktiveres kredsløbet til at sende blod med næring og ilt til alle dele af kroppen. Samtidig fjernes affaldsstoffer fra kroppens celler og føres med blodet til nyrerne.
Når vi drejer os om egen akse masseres nyrerne, hvilket vil hjælpe dem til at kunne afspænde vævet, og dermed kan de fungere mere optimalt, når de skal rense blodet for affaldsstoffer.
Daglig beroligelse
Den rolige og gentagne drejning af kroppen i Banke på Livets dør påvirker vores sansemotorik og dermed vores hjerne og hvis man har tendens til at være stresset eller have et “højt indre tempo” vil øvelsen have en beroligende effekt. Udover de åbenlyse fysiske og energimæssige fordele så er denne øvelse glimrende til at berolige et uroligt sind. Denne er desuden god til både voksne og børn. Læs om stress her.
Som lærer har jeg lært mange af mine elever at gøre denne øvelse, når de mærkede uro i kroppen. De lange skoledage og kravet om at sidde stille i skolen passer ikke til mange børn. Jeg lærte mine elever at rejse sig og stå stille bag stolen og gøre Banke på livets dør, mens de lyttede eller arbejdede i grupper. Det hjælper med at berolige uroen, så det er lettere at fokusere på læring og løsning af opgaver.
I Børne Qigong er instruktion og fokus anderledes end i voksen Qigong. Det skyldes børns letterede adgang til læring gennem leg, metaforer og fortælling. Du kan læse om Børne Qigong her og du kan læse om Børne Qigong Workshop her.
Du kan altid kontakte mig med spørgsmål. Kontakt@vibekefraling.dk eller telefon 28830713.Kh Vibeke