Nikolaj Jacobsen 3 stemninger

Nikolaj Jacobsen: Legebarn & peakperformer!

Indholdsfortegnelse

Legebarn og peakperformer – sådan kan håndboldlandstræner Nikolaj Jacobsen betegnes.

Nikolaj Jacobsen øverst oppe –
billedet er herfra.

Danmark vandt søndag den 27. januar 2019 guld i VM i herrehåndbold. Sikkert ledede legebarn og Peakperformer Nikolaj Jacobsen truppen til GULD! En suveræn kamp forudgået af ni kampe, som alle blev vundet. En helt igennem suveræn præstation.

Som sådan er jeg ikke den store sportstilskuer, men jeg så klip fra kampene og finalen så jeg klinet til skærmen. Hyldestprogrammet på TV2 mandag 28 januar så jeg også.

Jeg var blevet fascineret af Nikolaj Jacobsen og dette forrygende hold.

Både landstræner og spillere har peaket over en periode fra 10/1-27/1-2019. Det er helt unikt! Og det er tydeligt, at Nikolaj Jacobsen er et stort legebarn og PeakPerformer!

En PeakPerformer er en person, som er i stand til at yde toppræstationer med stor grad af personlig indflydelse. Det er således ikke tilfældigheder, der afgør om det lykkes. Læs om Peak State, som er den tilstand, en PeakPerformer har her.

Det, der interesser mig ved landstræneren og håndboldherrelandsholdet er synliggørelsen af en anden type fokus og prioritering, end vi har været vant til og som med al tydelighed skaber seriøst gode præstationer. Flere medier udråber Nikolaj Jacobsen til den bedste landstræner nogensinde og hævder, at han kan noget helt særligt.

Nicolai Jackobsen guld

Nikolaj Jacobsen med sønnen Linus, hele truppen og VM guldpokalen – 2019
Billedet er herfra.

Hvad er det nye, som Legebarn og Peakperformer Nikolaj byder ind med?

Når der tales om, at Nikolaj Jacobsen er den bedste landstræner nogensinde og at han kan noget helt særligt, hvad er så det nye?

Nikolaj Jacobsen har fokus på TRIVSEL som forudsætning for at kunne yde toppræstationer!!!

Som tidligere skolelærer har trivsel ALTID været min kæphest. Ingen kan lære eller præstere hvis de ikke trives. Tænk bare på din værste skole/joboplevelse og din bedste, var forskellen mon ikke – trivsel?

Det interessante er, at Nikolaj Jacobsen har været lærer, før han blev landstræner. Mon ikke han også der har været legebarn og PeakPerformer?

Hvad er så væsentligt for trivsel?

At blive set

Det er tydeligt, at Nikolaj Jacobsen ser hver enkelt spiller individuelt, han ved, hvad der driver hver enkelt og hvad der giver og tager energi fra hver spiller i truppen.

Balance i livet

Han forstår, at balance skaber det mest stabile fundament og udgangspunkt for at yde en fokuseret toppræstation. Du kan læse om Peak State, evnen til at yde toppræstation lige her.

Han har sørget for at legalisere at familien er vigtige for trivslen. Det tydeliggjorde han ved at have sin søn Linus med. Og Linus lærte om fx ledelse, samarbejde, trivsel samt arbejde og formentlig mere og andet end skolen kunne have givet i samme periode. Samtidig lærte Linus, at han er en del af sin fars prioritering og liv, selvom tid sammen kan være kneben. Nikolaj Jacobsen viste ikke bare spillerne men hele verden, at arbejde og familieliv hænger sammen. Han viste hele verden, at relationer er alfa og omega for trivsel og dermed evnen til at yde sit ypperste. At kvaliteten i relationerne bærer de store resultater frem.

De nybagte fædre i truppen fik mulighed for at være sammen med familien under turneringen og i fejringen var spillernes nære relationer med.

Når en leder giver plads til at hele medarbejderen/spilleren kan finde sin balance i sit bagland, skaber det ro indeni til at præstere.

Leg og sjov som forudsætning for at yde

Til træningen har det været vigtigt at finde legen frem. Det sjove. Når der bliver plads til legen, fremmes det kreative, det nytænkende. Vi har to hjernehalvdele – en til det logisk analytiske og en til det kreative og følelsesmæssige. Et legebarn og PeakPerformer – to sider af samme mønt.

Når vi giver plads til det sjove i forbindelse med bevægelse fremmes udvikling af begge hjernehalvdele og deres samarbejde. Det udvikler både vores motorik og vores evne til at løse problemer, vores evne til at fokusere samt etablere stærke relationer. For en håndboldspiller udvikler det teknik. For en Qigong deltager betyder det legende aspekt, at vores krop slipper spændinger, nervesystemet finder ro og vores energi og humør løftes.

Fællesskabet – den stærke relation

I de stærke relationer opstår den tryghed, at man kan være fælles om store udfordringer og man kan stille krav til hinanden, fordi man samtidig formår at løfte hinanden, spille hinanden gode kaldes det på håndboldbanen.

 

Læringens 4 relationer

Læringens 4 relationer

Fremtiden handler om relationer og leg

 

Det Nikolaj Jacobsen formår er faktisk, hvad du kan lære på Qigong instruktør og i særdeleshed Børne Qigong instruktør uddannelsen.

For at kunne lære må vi som undervisere forstå, at al læring er relationel – i fire aspekter.

1.    Relationen mellem den lærende og det, der ønskes lært.

2.    Relationen mellem den lærende og den, der er lærer.

3.    Relationen mellem alle på holdet.

4.    Relationen som den lærende har med sig selv.

Som landstræner eller som Qigong instruktør skal vi være rustede til at håndtere disse relationer ansvarligt, så spillere/deltagere hjælpes til at have balance i livet for at kunne være åbne for, at læringen kan opstå.

Relationskompetence

Relationskompetence

I relationerne kan vi lære hinanden sociale spilleregler, hvordan vi taler med hinanden og hvordan vi taler om alt det i livet, vi har brug for at kunne tale om gennem hele livet. Enhver relation kan være præcis den, der lærer dig noget, du endnu ikke kan. Men du kan INTET lære, hvis du ikke føler dig tryg, du kan INTET lære, hvis du er i tvivl om du hører til i gruppen eller om de andre kan lide dig.

Relationskompetence er det vigtigste vi kan lære – og Nikolaj Jacobsen viser med sit enestående lederskab resultatet af at fokusere på dette på et herrehåndboldlandshold.

Spejling – en undervurderet del af læring

Spejling er det væsentligste redskab vi har i (Børne) Qigong og det virker i alle andre aspekter af livet og faktisk forklarer det, hvordan empati og nære forbindelser mellem mennesker opstår.

Spejling vil sige, at vi gør det, vi ser andre gøre. Det er en særdeles væsentlig del af det at gå fx til håndbold eller Qigong. Det er meget lettere at gøre en Qigong øvelse, når vi samtidig kan se den udført.

Spejling muliggøres af særlige spejlneuroner i hjernebarken (det krøllede lag i hjernen).

Spejlneuronerne er aktive, når vi ser en anden gøre noget og når vi selv gør en handling. Spejlneuronerne muliggør, at vi kan efterligne andres bevægelser. Vi kalder det at ”abe efter”.

Forældre ved, at børn gør det, forældre gør og ikke det vi, som forældre siger, medmindre disse er ens. Så det vigtige er, at vi forstår og formår at være rollemodeller.

Spejlneuronerne påvirkes af tale og gestikulationer.

Når vi er sammen med mennesker lærer vi af hinanden.

Læg mærke til på dette billede, hvordan Linus “afkoder” far og dermed lærer om denne situation; hvilke følelser hører til, hvilken opførsel har min far, hvad siger han, hvad gør han, hvordan forholder han sig til situationen, de andre til stede osv. Dette spejles og læres.

Nicolai Jackobsen guld

Linus afkoder far som del af spejlingen
Billedet er herfra.

Yin-og-Yang-evige-dans

Yin og Yangs evige dans skaber balancen

Legebarnet rummer “saften og kraften”

Legebarnet i os alle, vores indre barn, har adgang til vore drømme, vores kreativitet, vores lethed. Det rummer også vores følelser og vores tillid eller mistillid til andre.

Hver gang vi giver vores indre legebarn plads, er det som at fylde benzin på bilen. Det tanker os op. Legefuldhed giver adgang til kreativ problemløsning. Vi fyldes med energi, når vi slipper kontrollerende tanker og opførsel og tillader os selv bare at være. For det legende er også at være i nuet. I Qigong er det Yin-tid. Yin er det feminine, rummende, kreative og følelsesmæssige. Yang er det maskuline, det handlende, logiske og “fornuftige”.

Vores samfund har længe hyldet vores evne til at være “fornuftige” og rationelle. Og EFFEKTIVE! Der skal præsteres og skabes resultater!

Leg er alt det modsatte. Yin er alt det modsatte.

Men som med Yin og Yangs evige dans, der skaber balance, kan vi ikke kun præstere uden også at slippe det at gøre for bare at være. Læs om Yin og Yang her.

Det er det, som legen kan.

Qigong er i sin essens legende. Jeg har mødt mange som i første omgang overraskes over, at min måde at undervise og uddanne er så fyldt med varme, humor og latter.

Men når man forstår, at balance er alfa og omega så forstår man, at for at kunne lære skal vi føle os godt tilpasse og trygge i relationerne, tja så giver det faktisk mening, at vi griner sammen. Det skaber fællesskab.

Når vi forstår, at legen svarer til at vande og gøde vores køkkenhave, så nye ideer og muligheder kan spire frem, tja så giver det mening og bliver fornuftigt at prioritere.

Når vi mærker, hvad det giver at gøre Qigong så kan ti vilde heste ikke holde os fra det.

Når legebarnet næres og vores Yin bæger fyldes op, så har vi saften og kraften til at præstere vores ypperste. Så kan vi peake! Læs om Peak State her. 

Legebarn og PeakPerformer går hånd i hånd – deri ses balance også. Det er som Yin og Yangs dans.

Tænk om jeg en dag kunne udveksle tanker om det at være legebarn og PeakPerformer med Nikolaj Jacobsen og indvi ham i, hvordan Qigong kan supplere det gode arbejde han allerede gør og hjælpe spillerne med hurtigere at komme sig over skader osv. Det bliver en anden artikel.

 

Vibeke Fraling

Klar og frisk Qi til dig!

Kh Vibeke

Vibeke Fraling – Qigong Master Qigong Academy

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: