Podcast Qi
Podcast Qi handler om Qi. Det er det kinesiske navn for livskraft. Læs mere om Qi her.
Qi er den energi, som giver dig et liv med godt helbred og masser af energi, vigør og glæde. Du kan læse om tre formål og mål for at gøre Qigong her.
Mange ting kan påvirke og dermed stjæle denne livskraft og dog er det alligevel enkelt at skabe og styrke sin Qi. Stress er en væsentlig faktor for at stjæle vores energi. Læs fx om hvad stress er her og om følelsesmæssig udmattelse her, Og her om hvordan krise og sorg sidder kroppen.
I podcasten vil du få inspiration, konkret viden og inspiration, så du kan opleve meget mere Qi – meget mere livskraft i din hverdag, i dit liv.
Din vært i Podcast Qi er Vibeke Fraling. Jeg har været ramt af massivt stresskollaps og smertelidelse. Qigong blev min vej ud. Du kan læse lidt af min historie her og høre resten på en video på siden.

Om Podcast Qi episoder:
#0 Trailer
Livskraft er det vi alle dybest set ønsker os rigtig meget af. Qi er det kinesiske navn for livskraft. Qi er den energi, som giver dig et liv med godt helbred og masser af energi, vigør og glæde.
Mange ting kan påvirke og dermed stjæle denne livskraft.
Du får inspiration til, hvordan du kan skabe og bevare mere livskraft hele livet igennem. Alt sammen baseret på min erfaringer, min viden fra sygeplejen samt min viden og erfaring som Qigong Master.
#1 Om mig – Vibeke Fraling
Dette afsnit i Podcast Qi handler om mig og min historie med stresskollaps og kronisk smertesygdom fibromyalgi.
Idag er jeg gået fra sygdom over fleksjob til at leve af det, som dæmpede min stress og mine smerter.
#2 Om logo – kolibrien og uendelighedstegnet
Om Podcastens visuelle udtryk. Du kan læse mere om valget af kolibrien og uendelighedstegnet via linket.
#3 Hvorfor tale om stress i en podcast om livskraft?
Hvorfor tale om stress i en podcast om Livskraft?
Fordi stress stjæler vores livskraft.
Hør om de 8 største gener for stressramte her fra min miniundersøgelse i januar 2021.
#4 Hvad er stress? Definitioner jeg arbejder ud fra
Stress er individuel. Dvs. det, som trigger den fysiske stressrespons i kroppen er en reaktion i nervesystemet som følge af, at noget sker, som kræver lidt ekstra af dig.
#5 Kroppens reaktion på stresspåvirkning
Kroppen er desværre ofte overset, når vi forholder os til stress.
Kroppen bærer stress og dennes påvirkning og har brug for hjælp til at slippe stressresponsen.
#6 Stresshåndtering – hvad og hvornår
Hvad er stresshåndtering?
Det er din evne til at berolige dig selv og dit nervesystem efter at en stressrespons er udløst.
Hør mere om, hvad der sker i nervesystemet og deraf hvad du kan gøre for at dæmpe stress.
#7 Stresshåndtering – 3 øvelser
Stresshåndtering kan være både nu & her og på sigt.
Via links kan du her læse om de øvelser, jeg nævner i Podcast Qi episode #7:
#8 Stop op nu!! – stressreduktion i hverdagen
Stop op nu!! giver sætninger, som jeg arbejder med i forbindelse med justeringer i hverdagen, der dæmper stress.

#9 Polyvagal teori – nyere stressforskning
Nervus Vagus er den tiende hjernenerve. Den spiller en stor rolle i kommunikationen mellem hjerne og krop.
Den har en enorm betydning for stressrespons. Stephen Porges har forsket i nervus Vagus mange funktioner især i dens betydning for akut og langsigtet stressreduktion.
#10 Mindfulness – hvad er det egentlig?
Jon Kabat Zinn er ophavsmand til den moderne mindfulness.
Han har studeret ved yogier og munke for at forstå essensen af mindfulness. Mindfulness er at stilne sindet ved at fokusere det på een ting ad gangen, fx en bevægelse.
Qigong er mindfulness i bevægelse, da det defineres som Mindfulness-based-movement. Qigong er desuden den bevægelsesorienterede del af Traditionel kinesisk medicin/TCM. TCM er en komplementær integrerende/integreret helsesystem også kaldet CIH = complementary integrative healthcare.
#11 Sindet kan trække dig rundt i manegen
I dette afsnit fortæller jeg på en letforståelig måde om hvad sindet er og hvordan det fungerer.
Sindet kan trække os rundt i manegen og skabe ballade i os og i vore relationer.
Læs mere om monkeymind og forstyrrelse af din Peak State her
#12 De tre tomheder – vejen til at kunne præstere bedre
I Daoismen taler vi om tomheder.
Det er tilstande som du med fordel kan bringe dig i, da det gør dig i stand til at præstere bedre, at “peake”, selvom du måske har svært ved at tro det.
Peakstate er den tilstand vi er i når vi præsterer godt. De tre tomheder er daoismens vej til dem.
De tre tomheder viser sig i vore hjernebølger.
#13 Meditation for verdensfred #1
Læs her om medlemsklubben WebQigong, hvor eventet blev afholdthvor eventet blev afholdt og hvor du finder hele eventet med forudgående Qigong og efterfølgende oplæg.
#14 Meditation for verdensfred #2
Læs her om medlemsklubben WebQigong, hvor eventet blev afholdt og hvor du finder hele eventet med forudgående Qigong og efterfølgende oplæg.
#15 – Om Qi Naturvidenskabeligt og Qigongmæssigt
Qi er en diskret og sublim energi, en nærmest uvirkelig substans, der giver kvalitet i livet, glæde og overskud, når den er i balance.
Hvad er Qi i vestlig naturvidenskabelig forstand?
Qi eller energi defineres af kvantefysikken/kvantemekanikken som den energi alting består af.
Qi er den livskraft, der gør dig unik – dit unikke energiaftryk.
Læs mere om Qi her.
#16 – Om Qi indeni
Vi har Qi indeni og udenom os. Der er forskellige typer af Qi med forskellige funktioner og kvaliteter.
Qi indeni kroppen giver næring til Tanker, følelser og handlinger. Energi udenom kan skærme og beskytte os mentalt, følelsesmæssigt og/eller fysisk.
I dette afsnit er der fokus på Qi indeni.
Din vitalitetskraft, din medmenneskelighed og din visdomsenergi.
Læs mere om Yin og Yang her.
Læs mere om energien indeni og den betydning, den har for personlighedstypen her.
Læs mere om energien og den indre alkymi her.
Meditation for verdensfred #3
Læs her om medlemsklubben WebQigong, hvor eventet blev afholdt og hvor du finder hele eventet med forudgående Qigong og efterfølgende oplæg.
#17 – indre smil og lattermeditation
Det indre smil og lattermeditation er en skøn og anderledes meditation med fundament i den traditionelle forståelse af Qigong, som ved, hvor vigtigt det at le er for vores vitalitet. Læs om Smil her. Den er del af en WebQigong session. Læs om medlemsklubben WebQigong her.
Den leende Buddha en en væsentlig del af den kinesiske tradition. Han var i virkeligheden en kinesisk zenbuddhistisk munk, hvis selvvalgte opgave var at tage sorgen fra folk i denne verden og lægge den i hans sæk. En zen-buddhistisk legende fortæller at Hotei (Den leende Buddha) igennem hele sit liv vandrede fra landsby til landsby. Formiddagen ville han tilbringe sammen med byens børn idet han delte godter ud til dem fra sin sæk. Om eftermiddagen ville han gå rundt til byens handlende og tigge godbidder til børnene i den næste by. Da han var blevet gammel og lå for døden, stillede man ham spørgsmålet om han ikke havde fortrudt at han havde tilbragt sit liv på den måde, istedet for at samle en gruppe diciple omkring sig i et tempel som det var traditionen. Men over de næste dage kom børnene – som i mellemtiden var blevet voksne – tilrejsende for at tage afsked med deres mester. De var i mellemtiden selv blevet oplyste på grund af Hoteis påvirkning i deres barndom. I Kina er han som sagt kendt under navnet Budai, og det siges at bringe lykke at røre hans mave en gang om dagen.
Han citeres for følgende: “Når du indser, hvor perfekt alt er i sin uperfekthed, så vil du læne hovedet tilbage og le højt lige op i himlen.”

Bai Hui åndedræt – kropsafspænding

Metalelementet – Efterår
Metal elementet er en del af fem elementer, som er knyttet til tænkningen i den traditionelle kinesisk medicin (TCM). Læs mere her.
Du kan læse mere om de fem elementer her.
I Qigong er de fem elementer en del af forståelsen om transformation af Qi og dermed del af det, som kaldes “Den indre Alkymi”. Læs om den her.
I medlemsklubben WebQigong finder du Qigong sessioner online, som styrker din transformation af Qi i de enkelte elementer samt i form af Din indre Alkymi. Læs om WebQigong her.
Denne podcast findes som video på min Youtube kanal.

Lattermeditation med Smileyer
#verdenssmiledag
I anledning af #verdenssmiledag første fredag i oktober får du her en Lattermeditation med smileyer. Harvey Ball som opfandt smileyen indstiftede Verdens Smiledag. Læs om verdenssmiledag her.
Lattermeditationen er en skøn og anderledes meditation med fundament i den traditionelle forståelse af Qigong, som ved, hvor vigtigt det at le er for vores vitalitet. Læs om Smil her. Den er del af en WebQigong session. Læs om medlemsklubben WebQigong her.

Vandelementet – Vinter
Vand elementet er en del af fem elementer, som er knyttet til tænkningen i den traditionelle kinesisk medicin (TCM). Læs mere her.
Du kan læse mere om de fem elementer her.
I Qigong er de fem elementer en del af forståelsen om transformation af Qi og dermed del af det, som kaldes “Den indre Alkymi”. Læs om den her.
I medlemsklubben WebQigong finder du Qigong sessioner online, som styrker din transformation af Qi i de enkelte elementer samt i form af Din indre Alkymi. Læs om WebQigong her.
Denne podcast findes som video på min Youtube kanal.

Træelementet – Forår
Træelementet er en del af fem elementer, som er knyttet til tænkningen i den traditionelle kinesisk medicin
(TCM). Læs mere her.
Du kan læse mere om de fem elementer her.
I Qigong er de fem elementer en del af forståelsen om transformation af Qi og dermed del af det, som kaldes “Den indre Alkymi”. Læs om den her.
I medlemsklubben WebQigong finder du Qigong sessioner online, som styrker din transformation af Qi i de enkelte elementer samt i form af Din indre Alkymi. Læs om WebQigong her.
Denne podcast findes som video på min Youtube kanal.
