Gunhild Odland
 

Om Gunhild Odland

Gunhild Odland er spesialist i klinisk pedagogikk, sertifisert EMDR-terapeut og har psykoedukativ utdanning v/ Joyanna Silberg. (EMDR er Eye Movement Desensitisation and Reprocessing, en psykoterapeutisk metode til at behandle traumer, red.)

Hun har lang erfaring fra BUP feltet ( barne-og ungdomspsykiatri) og arbeid med traumatiserte barn og unge, de siste åtte årene med de yngste barna.

Gunhild har sammen med en tidligere kollega, oversatt «Terapeutiske historier» av Nancy Davis til norsk.

Mit møte med Qigong

Første gang jeg hørte om Qigong var på et kurs i energipsykologi i Haugesund/Norge for mer enn 10 år siden. Jeg startet på Qigong samme høst. Jeg gikk regelmessig til Qigong 1 gang i uken i mange år  – med noen opphold. Det ga meg en ro og opplevelse av velvære, som jeg brukte til å balansere en stresset hverdag. Etter hvert fikk jeg lyst til å lære mer og kanskje selv bli instruktør.  En travel hverdag gjorde at det ble med tankene.

Mit møte med Vibeke Fraling – Qigong Academy

Våren 2017 bestemte jeg meg for å bruke noe av min ferie til å reise på  Qigong-retreat. Jeg søkte på internett etter muligheter både her i Norge og i utlandet.

Der ”møtte” jeg Vibeke Fraling for første gang – hun skulle ha en Qigong retreat i Budapest i mai 2017. Jeg leste mer om hennes tanker om Qigong. Jeg så videoer på You Tube, der hun instruerte øvelser.  Qigong- retreaten ble avlyst da Vibeke sin mor døde, men jeg var allerede blitt interessert i å lære qigong av Vibeke.

Så da hun skulle ha Practitioner kurs (Level 1 i utdannelsen) bestemte jeg meg for å melde meg på. Det var en fysisk fornemmelse av at dette var riktig for meg nå. Jeg tenkte, at hvis kurset var så bra, som jeg trodde, så ville jeg fortsette på hennes utdannelse.

Om Practitioner kurset – og hele utdannelsen

Gunhild Odland

Practitioner kurset var en stor opplevelse på alle måter. Vibeke laget  gode rammer i kurset og øste raust (generøst, red.) av sin kunnskap.

Jeg fikk masse ny viten. Qiqong ble satt inn i en helhet, som gav meg mening og som var lett å forstå. Kroppen min likte øvelsene meget godt. Vi hadde det gøy og lo masse. Jeg reiste hjem glad, oppløftet og fylt med energi.

Jeg var aldri i tvil om jeg ville fortsette og ta Qigong utdannelse hos Vibeke. Spørsmålet ble mer når det skulle være. Jeg var ikke klar for å gå videre allerede i november 2017, som var første mulighet for Level 2. Det kom noen store belastninger i forbindelse med jobb i månedene fremover. Jeg valgte å bruke det, jeg hadde lært på Practitioner og fordype meg i det som en hjelp til meg selv denne perioden. Og det var virkelig til stor hjelp for meg.

Jeg var aldri i tvil om jeg ville fortsette og ta Qigong utdannelse hos Vibeke.

Da det ble klart at en ny mulighet for Level 2 kom i mai 2018, var jeg klar. Jeg ville ha akkurat denne utdannelsen, fordi den er så grundig, den er så helhetlig. Og ikke minst fordi Vibeke formidler på en klar, varm og raus måte som gir en opplevelse av å være i et aksepterende og omsorgsfullt miljø, der det er flott å lære. Og der man også kan ha det moro mens man blir sånn passe utfordret i forhold til seg selv og sin egen komfortsone. Kroppen min sa bare ”YEZZZ”! Så da ble det Level 3 i juli 2018. Jeg var i flowen  – og ferdig sertifisert Qigong instrukør v/Vibeke Fraling i september 2018.

Utdannelsen har vært en fabelaktig rejse

Utdannelsen har for meg vært en fabelaktig reise. Jeg er blitt utfordret og oppmuntret på en måte, som gjør, at jeg i dag kan si, at jeg har en helhetlig og grundig forståelse av hva Qigong er.

Jeg kan gjøre Qigong for meg og de jeg underviser. Qigong er blitt en del av min hverdag, og en måte jeg forstår og er tilstede i livet på. Qigong gir meg ro i tanker, følelser og kropp, den gir mer energi og bedre balanse både følelsesmessig og fysisk.

Jeg har fått ”lave skuldre” bokstavelig talt, dypere pust (åndedræt/vejrtrækning, red.). Jeg er generelt mer glad og tilfreds. Jeg er blitt bedre til å tenke, at ”less is more”. På den måten gir jeg slipp på, at alt ikke må være perfekt. Jeg “ser det perfekte i det uperfekte”. Og jeg ser, at det enkle ofte er det beste.

En venninne sa helt spontant nylig, at hun merket en forandring hos meg etter, at jeg begynte utdannelsen. ”Du virker lettere både i måten du beveger deg på og i humør. Du virker gladere, mer vital og samtidig har du en ro”.

En veninne sa til meg: ”Du virker lettere både i måten du beveger deg på og i humør. Du virker gladere, mer vital og samtidig har du en ro”.

Utdannelsen har også gitt meg mer flow i det daglige – og en trygghet i, at jeg har redskaper å bruke i perioder med ”humper i veien” – som jo kommer innimellom.

Jeg har fått mer kunnskap enn jeg foreløpig kan fordøye, men nye små glimt dukker stadig opp som aha- opplevelser.

(Du kan læse sidste afsnit af Gunhilds certificeringsopgave her.)

Meget mer enn jeg kunne ønske meg

Jeg har fått mer ut av utdannelsen hos Vibeke enn jeg kunne ønske meg – det er ikke kun en utdannelse , men også en selvutviklings prosess. I alle fall har det vært slik for meg .Ikke minst har jeg fått en sparringpartner i ”andre enden” som alltid er der for oss – oppmuntrer, svarer på spørsmål og heier oss frem. Jeg har også gjennom utdannelsen fått fantastiske Qigoing – kolleger, som Vibeke ivaretar i den Facebook – gruppen hun har etablert for oss.

Det er ikke kun en utdannelse , men også en selvutviklings prosess.

Jeg finner stadig noe nytt å lære

Materialet har fungert flott etterhvert, som jeg lærte meg å finne frem i det. Finne hvor de forskjellige ting er. Jeg har for meg selv sortert det litt etter egen logikk, det handler mest om sortering av øvelser uavhengig av Level. Videoene bruker jeg aktivt.

Det samme gjelder E- bøkene. Jeg finner stadig noe nytt å lære, noe jeg har lest før, men nå forstår på en ny eller annen måte.

Facebook – gruppen er jeg veldig glad for – også Q&A (Spørgetime, red).

Om Vibeke

Vibeke som lærer er for meg lyttende, kunnskapsrik, raus (generøs, red.) med sin viten, tilstede her og nå. Hun er støttende men samtidig klar for å utfordre slik at ny læring kan skje på alle plan.

Hun evner å lage sammenheng og mening på en begripelig måte, jeg sjelden har opplevd. Hennes latter er unikt smittsom, og hun sprer humør og glede, samtidig som hun tar Qigong og undervisningen dypt seriøst. Det er derfor jeg velger å reise langt for å lære av Vibeke.

Det er derfor jeg velger å reise langt for å lære av Vibeke.

Qigong og min viten er blitt en del av meg

Gunhild Odland

Min nye viten er blitt en del av meg og på den måten med i alt, jeg foretar meg , alle mine relasjoner –  både privat og i jobb. Jeg tenker stadig på det, som jeg har lært om mål og formål for å gjøre Qigong og kjenne Dao. Jeg synes, det er så vakkert og så meningsfylt skrevet.

På jobb har jeg brukt noen stress-release og grounding øvelser modifisert til barn. Det er barn som er engstelige, ikke klarer å puste med magen, har kroppslige spenninger eller dårlig kontakt med egen kropp – alt etter opplevde belastninger/traumer.

Som Qigonginstruktør i en gymnastikkforening får jeg spennende utfordringer og erfaringer, da gruppen endrer seg noe fra gang til gang og alle skal ivaretas. Det er en fryd og stille glede, når jeg ser at de slapper av og får ”hyseblikket” (“stener”, red)

Qigong virker 😉

Qigong virker 😉

Mine 3 mest exceptionelle oplevelser med qigong

Personligt

Personlig har det vært å oppleve, hvordan trøtthet og negative tanker forsvinner – og erstattes av ro, glede og energi – både fysisk og mentalt.

Også helt konkrete opplevelser av hvordan spenninger i mine skuldre har sluppet taket, og jeg av den grunn er mye mer bevegelig i skuldrene, mindre spent i nakken og roligere i hodet.

På mit jobb med barn

Med barn har det vært å se, hva som skjer, når vi har jobbet fysisk med grounding og stressrelelase. Hvordan det kan være med til at de kommer i gang med lek. I leken kan barnet indirekte formidle sine opplevelser og bearbeide sin følelser.

Et eks, er et 5 år gammel barn med en kronisk lidelse og utfordrende medisinske opplevelser (narkose, sprøyter – bli holdet fast av mange voksne). Etter at vi jobbet med grounding (elefantøvelsen) , pust (klappeøvelser)  og integrering (male regnbuen) ble leken mindre fragmentert.  Og etter hvert med et tema, som handlet om drukning.

Dette tema jobbet barnet helt konkret med ved å ”drukne” leker (læger, red.) i en bolle (spand, red.) med vann”. Barnet ku forholde seg til lekenes følelser av panikk – og etter hvert trøste og berolige dem. Denne leken gikk over flere terapitimer.

Barnet fremstår etterhvert mindre sky og engstelig i kontakt, kan puste mer med magen, blåse såpebobler (blæse sæbebobler, red.). Det går nu an via lek å forberede barnet på fremtidige og nødvendige undersøkelser. Foreldre beskriver barnet generelt som gladere og mer vital og utforskende – noe som også viser seg i barnehagen.

Som Qigong Instruktør

Gunhild Odland

Deltakerne viser meg tillit ved, at jeg får spørsmål, som jeg kan svare på. Noen ganger må jeg si, at jeg må undersøke først (takk til E.bøker og videoer). Jeg klarer å fremstå rolig og samtidig så avslappet i undervisningen, at vi kan dele en latter underveis.

Jeg har også fått kommentarer som:

”Jeg var ikke klar over, at jeg har så mye spenninger i bena”.

“Den nakkeøvelsen (Juliane Jensen) er bare helt skjønn”.

”Jeg trodde ikke jeg kunne dette, for jeg har jo aldri gjort Qigong før – ikke hørt om det en gang. Men øvelsene er så enkle og når det er så rolig og du sier, hva vi skal gjøre og se for oss – kan jeg følge med. En deilig opplevelse”.

Min største succesoplevelse

Foreløpig er jeg selv og min utvikling det siste året min største suksessopplevelse.

At jeg så har fått komme inn med Qigong som den første noen gang i Haugesund Turnforening, kjennes som en seier. OG at de nå etter 5 ganger av avtalt ”prøveprosjekt” på 8 ganger, allerede vil, at jeg skal fortsette ut semesteret frem til jul!

En stor aha- opplevelse har det vært den lille erfaringen jeg har fra jobb og litt Qigong  med barn, så enkelt – og så betydningsfullt. Jeg har kolleger som også har sett dette, og ønsker å lære.

Min drøm med Qigong

Jeg har en drøm om å være med og utvikle Qigong for barn og unge – enten det er i barnehage og skole ; eller det er i helseinstitusjoner eller i andre sammenhenger der barn og unge er.

Kjærlig hilsen Gunhild

(Du kan læse sidste afsnit af Gunhilds certificeringsopgave her.)

Kommentar fra Vibeke Fraling

Jeg kan afsløre, at Gunhild og jeg er i gang med at realisere Gunhilds drøm. Vi har udviklet en workshop, hvor fagpersoner kan lære enkle og enkelte Qigong redskaber til arbejde med børn både i helsesystemet/sundhedsvæsnet, dag- og døgninstitutioner samt til børn med individuelle behov for tilpasning af øvelser.

Du kan læse om Børne Qigong Workshop i Danmark her og i Norge her. Gunhild er blevet videreuddannet til Børne Qigong Lærer og afholder disse workshops og vil undervise på de kommende Børne Qigong Ambassadør kurser i Norge.

Masterclasses: Masterclass Fascia 1-3 i 2019.