Vandfald stort

Flow! Er du i flow? Føles dit liv let eller træls?

Indholdsfortegnelse

Vand flow

Flow føles sådan lidt som…

Er du i flow – du ved – hvor alt ligesom bare lykkes, falder i hak, glider let og problemer løser sig uden vanskeligheder eller store spekulationer? Hvor du føler, det hele bare kører og alt er som det skal være? Lidt som at flyde på en luftmadras på vandet og bare kunne være helt rolig hele tiden?

Jeg må desværre i øjeblikket svare “nej” til mit eget spørgsmål!!!! Jeg føler mig ikke særligt meget i flow lige nu!

Men før du får at vide, hvorfor det er sådan lige nu, vil jeg lige forklare nogle grundprincipper indenfor Qigongens verden.

Yin-og-yang

Dao betyder “Vejen”


I Daoismen, som er det religiøse/spirituelle grundlag for Qigong, taler man om Dao. Dao betyder “Vejen”. I Daoismen handler det ikke om at nå et mål, altså at nå frem, det handler om at “være på vej”.

Man taler også om Wuji. Wuji er altings oprindelse og udgangspunkt. Ud af Wuji opstår yin og yang. Yin – det feminine/rummende princip – og yang – det maskuline/handlende princip – er hinandens komplementære modsætninger. Ud af disse to udspringer alting. Herunder de fem elementer eller de fem faser, som de også kaldes; metal, vand, træ, ild og jord.

Denne tænkning ligger til grund for Traditionel Kinesisk Medicin – TCM. Den gennemsyrer bl.a. kinesiologi, akupunktur, akupressur, zoneterapi, organmassage og Feng Shui (som mest kendes for at være en måde at arbejde med energi i boligindretning).

I tænkningen ligger også, “at handle gennem ikke at handle”, dvs. at få ting til at lykkes ved at tillade dem at ske naturligt og ikke forsøge at forcere dem med sin vilje!  Det handler fx om at turde være i kaos, fordi ud af kaos kommer orden – en vinkel fra den kinesiske skabelsesberetning. Hvilket faktisk er en del af alle religioners skabelsesberetning.

Er forandring en del af flow?


Al forandring er forandring på alle planer, nogle gange starter forandringen på det praktiske plan andre gange på det energetiske eller følelsesmæssige. Uanset hvor forandringen starter, medfører den nærmest en kædereaktion, hvor de øvrige planer/områder påvirkes i en eller anden grad. Heri er netop tænkningen med yin og yang samt de fem elementer, som alting består af og gennemgår. Her er også tanken om at handle gennem ikke at handle, dvs. at tillade forandringen, fordi vi ikke skal nå et bestemt sted hen, men være hvor vi er, fordi det er der, vi er og der vores “læring” er. Det er faktisk flow.

Afspæring

Så hvorfor er jeg ikke i flow hele tiden?!


Hmmm, jo ser du; 2015 var året, hvor forandring manifesterede sig på det praktiske plan. Jeg blev skilt – en følge af følelsesmæssige og energetiske forandringer i mig og i min eksmand. Der var ingen vej udenom, så det var/er ok, selvom det har været p….hårdt!

Vi fik solgt hus – endnu en praktisk manifestation af forandring på det indre område, hvor jeg/vi blev klar til at slippe huset og den drøm, som bristede med skilsmissen.

Siden december har jeg som følge af hussalget sorteret, solgt ud, smidt ud og pakket til flytning. Det har afstedkommet ROD og KAOS – både rent fysisk i huset, men også indeni mig og i min lille familie. Den her følelse af opbrud, af at afslutte og give slip har præget både december og januar.

Forandring vil sige at sige farvel og goddag på samme tid


Forandring betyder, at man slipper gammelt for at give plads til nyt. Når man skal afslutte og slippe så er der mange følelser involveret. Det kan være både let og krævende at sige både farvel og goddag til ting, drømme, oplevelser osv.. Man kan føle savn, sorg, glæde, lykke, bekymring, uro, ro, tillid, vrede, afmagt, frustration, lettelse, venlighed, gavmildhed, åbenhed, tankemylder og meget andet. Krop, følelser, sind og energi er i aktivitet hele tiden. Og følelser er knyttet til organer i kroppen, som igen er knyttet til de fem elementer, så ubalance i følelserne, giver ubalance i en eller anden grad også i kroppen og vice versa.

Skilte der vender i alle retninger

Nogle gange føles det som oprørte vande indeni, andre gange som små næsten ubetydelige og alligevel urolige bølger, som ingen rytme har, men hele tiden kolliderer asynkront med alt andet. Af og til føles det som om alt falder i hak og flow er til stede. Den der følelse af, at alt er såre godt, det er ok, det skal nok gå godt og lykkes, hvor jeg har ro og tillid.

Denne tilstand af balance i energien indeni og i omgivelserne, som muliggør flow, forstyrres af selv små forandringer. Det kan være hver gang en flyttekasse pakkes og sættes ovenpå den forrige, det kan være den voksende bunke til genbrugspladsen i entreen, som stjæler al indkommende energi til huset og i dette tilfælde i mig, fordi jeg VIRKELIGT ikke bryder mig om rod, eller nullermændene, som snart begår mytteri og tager magten i huset. Det kan også være hver gang, der skal vælges om denne genstand skal væk eller med. Ting som ikke længere bringer glæde, men kun minder om noget, der var en gang.

Alle ting repræsenterer energi

Ifølge Feng Shui binder genstande energi – er det ting, der bringer glæde, så er det super, men så snart en genstand fremkalder uhensigtsmæssige følelser, så stjæler det energi. Så alene at tage hver genstand op og tage sig tid til at mærke, om den giver energi eller stjæler energi, er ekstremt krævende. Men egentlig en sund øvelse. Jeg har i alt fald fundet ud af, at jeg gemte på ting, simpelthen fordi jeg følte mig forpligtet for ikke at såre giveren.

Flow elementer

Feng Shui siger også, at hjemmet indeholder områder, der repræsenterer bestemte livsområder og i alle disse, skal der være balance imellem de fem elementer, for at man trives. Sådan en flytning betyder, at balancen imellem elementerne hele tiden forandres. Alle bolde kastes hele tiden i luften og dermed opstår en rastløs og urolig energi, som manifesterer sig i ubalancer i krop og sind med uhensigtsmæssige følelser og tanker til følge. Summa summarum kan det føles som en ufrivillig følelsesmæssig rutsjebane. Denne rutsjebane afføder ubalancer i energien, som kan svække immunsystemet og manifestere sig i sygdom – oftest feber, forkølelse, halsbetændelse og lignende. Kort sagt influenzalignende symptomer. Disse symptomer er typiske udrensningssymptomer, altså tegn på, at man slipper gammelt for at give plads til nyt. En krævende men god proces.

For at være i flow, skal man mestre kunsten BARE AT VÆRE i kaos og rod.

Selvom jeg tit har ønsket, jeg kunne, så kan jeg ikke stille på tiden og fremskynde så vi LIGE NU er ved fredag den 29/1-16, hvor jeg får nøglen til min nye lejlighed, vores nye hjem.

Men, det er her, vi er ved DAO – “Vejen” – bare at trække vejret helt ned i maven og vide, at alt er som det skal være, tiden går præcis som den skal og udfordringerne er præcis de udfordringer, som lærer en, det man har brug for at kunne.

Flow muligheder

Det er her, man handler ved ikke at handle. Ved ikke at kæmpe imod og have modstand mod det, som sker og skal ske, men at acceptere, det man ikke kan forandre og istedet turde lade sig flyde med til nye “steder” med nye muligheder. Det handler om perspektiv, hvordan man anskuer det. Forhindring eller mulighed…

Det betyder IKKE, at man IKKE sætter nye skibe i søen og sætter handling bag sine ønsker og drømme. Det betyder for mit vedkommende, at jeg sætter skibene i søen og “giver slip” i fuld tillid til, at skibet når sin destination. Derved er der balance. Energien er i balance mellem yin, det rummende/at være og yang, det handlende/at gøre.

Flow er altså lige der…

Flow er altså der, hvor man tør være i kaos og rod uden at lade sig og sin indre balance forstyrre. Det sker for mig, men i øjeblikket desværre ikke så meget, som jeg ønsker – men når flytning og nyindretning er overstået, vil forstyrrelserne på det energetiske plan falde til ro og bedre forudsætningerne for balance på alle planer.

Tilbage til mit spørgsmål – Er du i flow?

Flytning er ikke det eneste, der kan forstyrre dig og bringe dig ud af flow. Spekulationer om jobsituation, stress i hverdagen, kriser eller forandringer af enhver art kan forstyrre med forandring til følge og momentant tab af følelsen af flow. En forandring kan starte på forskellige planer og manifestere sig langt senere i det fysiske/praktiske. Det kan starte med tankemylder, bekymringer, uerkendte drømme og ønsker, frustrationer/irritationer.

Mit råd til dig for at bedre dit flow er ikke at flygte. Istedet for at flygte ved at forsøge at fjerne “problemet”/frustrationen, så undersøg den. Stil spørgsmål også de svære, som du inderst inde kender svaret på, men ikke har lyst til at erkende. Min veninde Antropologisk WorkLifeCoach Pernille Hjortkjær har skrevet en artikel om at være forundringsparat for at være forandringsklar. 

Skilt Balance

Hvad kan man gøre for at bedre balancen og fremme flow?

Qigong vil altid hjælpe, da Qigong hjælper med at balancere energetisk, fysisk og mentalt. Når balancen i energien “forstyrres” kraftigt af omgivelser og livsomstændigheder er det stadig bedre momentvis at balancere den med Qigong end slet ikke at balancere. Her vil

Qigong åndedræt, Universet Ryster og Shibashi

være de bedste øvelser at gøre.

Tro, Tillid og tryllestøv

De tre T’er er det som får børnene til at flyve i Peter Pan, så selvfølgelig kan det også hjælpe med at forblive i eller genfinde sit flow! Det er et trick, jeg benytter. Det er direkte stjålet og tilpasset mig fra Disneys Peter Pan:

Tro – på at der er en mening, også selvom jeg ikke umiddelbart ser eller forstår den.

Tillid – til at det hele løser sig på bedste vis.

Tryllestøv – der er altid masser af hjælp, støtte og kærlighed, når jeg har brug for den – bare jeg husker at tillade det.

En sidste ting er taknemmelighed 

At tænke på alt det, som gør én taknemmelig balancerer energien. Faktisk øger det Serotonin produktionen i kroppen. Serotonin er et af menneskets naturlige lykkehormoner. Hvis vi har lavt Serotonin niveau kan vi udvikle depression. En anden af mine bekendte Krops-Psykoterapeut Lise Jensen har skrevet denne artikel om taknemmelighed.

Sten med skriften Harmony og Energy

Er det at føle sig ude af flow også at være i flow?…

Jeg glæder mig over livet og takker for, at du læste med. Jeg håber, jeg har kunnet inspirere dig til at se flere facetter af flow og måske især følelsen af mangel på flow. Hvis du er blevet nysgerrig på Feng Shui – så kan jeg anbefale Rebekkah Leve, som har en jordnær og lavpraktisk tilgang til den. Læs om hende her.

I virkeligheden tror jeg på, at det jeg oplever som mangel på flow, er flow i en anden forklædning. Alt i universet har et naturligt kredsløb – ligesom ebbe og flod, nymåne og fuldmåne, så måske er det at føle sig ude af flow en del af at leve i flow?…

Vibeke Fraling

Kærligst Vibeke

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Blid bindevævsmassage - Vibeke Fraling Qigong Academy - fasciareleasemassage cover

Blid bindevævsmassage

Bindevævsmassage – et naturligt supplement til Qigong og et hit hos Qigong Instruktørerne Den blide bindevævsmassage kaldes i Kolibri Qigongs fagsprog for Fasciareleasemassage. Det er

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: