Dyrekredsen rækkefølge Kinesisk Nytår

Dyrekredsen i kinesisk astrologi

Indholdsfortegnelse

Legenden om de tolv dyr i kinesisk astrologi


Dyrene i den kinesiske astrologi er ikke valgt tilfældigt. Der er en helt særlig legende om disse.  
Det er legenden om, hvordan Jade Kejseren ville hædre de dyr, som medvirkede i en konkurrence.
Grisen blev taberen – dens appetit var lige ved at koste den en plads i løbet.
Men lad os starte fra begyndelsen.

De tolv dyr i Jadekejserens konkurrence


Jade Kejseren, en af de vigtigste personer eller rettere gudelignende personer i den traditionelle kinesiske Daoisme inviterede alle dyrene i verden til at deltage i et løb.

Tolv dyr dukkede op ved startlinjen: 

 • gris
 • hund
 • hane
 • abe
 • får
 • hest
 • slange
 • drage
 • kanin
 • tiger
 • okse
 • rotte 
Dyrekredsen-raekkefoelge

De tolv dyr blev belønnet med en plads i astrologiens dyrekreds. Rækkefølgen i dyrekredsen skulle afgøres af løbet. Som en belønning for at dukke op udnævnte kejseren et år i dyrekredsen efter hver enkelt, mens løbet ville bestemme rækkefølgen for hvert dyr. 

I dette løb var forskellige forhindringer og herunder en kæmpe flod, dyrene skulle krydse. 

De to første dyr


De to første dyr til at gennemføre løbet var rotten og oksen. At de to dyr kom først med deres meget forskellige størrelse og styrke er et tegn på, at den kloge narrer den mindre kloge.

Rotten løb med sejren. Den var så udmattet af de foregående prøvelser, at den brugte list til at overtale den rare okse til at lade den sidde på ryggen af den, mens oksen svømmede over floden. Da de nåede bredde sprang rotten af oksens ryg og løb i mål. Derfor blev oksen nummer to og rotten nummer et. Rotten starter dermed dyrekredsens cyklus og oksen er nummer to. 

På tredje, fjerde og femtepladsen kom…


Som nummer tre kom tigeren ikke helt overraskende. Den havde lidt vanskeligheder med strømmen i floden og kom derfor bagefter oksen. 

Efter tigeren kom kaninen. Den var også træt. Den kom i vanskeligheder på floden men redde sig selv op på en flydende bjælke og kom i land på fjerdepladsen efter tigeren.  

Dragen rendte med femtepladsen. Dragen er en mytisk væsen, som vi ikke har i vores danske forståelsesramme. Dragen symboliserer muligheder og er et venligt gemyt. Den kom på femtepladsen efter kaninen fordi den tog sig tid til at slukke en brand der var tæt på at koste nogle landsbyboere livet. Da den vendte tilbage så den kaninen kæmpe i vandet og blæste den sikkert i land. Kaninen opdagede aldrig, at den havde fået hjælp. For dragen var det vigtigere at hjælpe end at vinde. 

Slangen og hesten blev nummer seks og syv

 

Kort efter dragen kom hesten. Den havde dog ikke opdaget, at slangen, snu som den er, havde viklet sig om dens ben for at spare på kræfterne. Da hesten nåede bredden og målstregen var i sigte rullede slangen sig af og skræmte hesten tilstrækkeligt til at sno sig i mål på en sjetteplads og efterlade syvendepladsen til hesten. 

Teamwork sikrede plads nummer otte, ni og ti


Fåret/geden, aben og hanen styrede sammen en tømmerflåde, som sikkert førte dem over floden. På den rette side af floden satte fåret i spring mod målstregen efter ham kom aben og som tredje mand i teamet kom hanen. 

Hunden ville bare lege


Tilbage er hunden og grisen. Hunden fortabte sig næsten i at plaske i vandet i floden frem for at krydse den. Men da de første ti dyr havde passeret den fik den alligevel krydset både flod og målstreg på en elvteplads. 

Grisen derimod blev helt utroligt sulten undervejs i løbet. Efter at have stillet sin sult blev den umådelig træt. Den lagde sig for at sove og vær nær vågnet for sent til at afslutte på tolvtepladsen. Den kom så sent at Jade Kejseren nærmest havde opgivet den. Men da den endelig dukkede op fik den tildelt den sidste plads i astrologiens dyrekreds. 

Men hvor er katten?


Katten fik ikke en plads i dyrekredsen fordi dens ven rotten ikke vækkede den tids nok til at deltage i løbet, Derfor er de to fjender idag. Katten tilgav aldrig rotten, at den havde glemt den da det gjaldt.

 Du kan læse om det kinesiske nytår her.

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Sommer Qigong

Sommer Qigong

Sommer Qigong – hvad er det? Sommer Qigong er Qigong i det fri. Dvs. jeg finder et sted i naturen, i en park, på en

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: