Posttraumatic stress Disorder

Flygtninge lærer Qigong for at mindske PTSD

Indholdsfortegnelse

PTSD hos flygtninge mindskes af Qigong

Nyborg har fået eget asylcenter og nogle af centrets flygtninge er ramt af PTSD.

I januar blev jeg ringet op fra Asylcenter Holmegaard afd. Nyborg.

“Har du lyst til og mulighed for at undervise nogle af vore asylansøgere i Qigong? Vi har flere som bl.a. udviser tegn på PTSD = post traumatisk stress syndrom.”

Qigong er eminent til at dæmpe stress og det vidste hende, der ringede. Faktisk anvendes Qigong af det amerikanske forsvar til behandling af krigsveteraner med PTSD. Du kan læse en engelsk artikel om det i Psychology Today. Du kan læse om stress her.

Sådan en mulighed kunne jeg ikke sidde overhørig! Så jeg underviser frivilligt en time til halvanden om ugen kvindelige flygtninge i Nyborg.

Det er en virkeligt spændende udfordring. Undervisningen er ganske uden fælles sprog og baseret på fagter, gestikulationer og billeder. Det afstedkommer en masse grin og der er altid god stemning og energi. Efter Qigong takker deltagerne inderligt mange gange, før vi siger farvel for denne gang med kram og kindkys.

Ved undervisning af så traumatiserede mennesker er det essentielt, at skabe tryghed og genkendelighed. Jeg anvender derfor de samme øvelser hver gang! Jeg anvender samme musik hver gang og så få ord som muligt. Jeg anvender bevidst danske ord og kun et højst to ad gangen og derved lærer de stille og roligt betydningen. Kun få af deltagerne kan en smule engelsk så det er lige så let at integrere danskundervisning i Qigong.

Flygtninge ved sø

Hvorfor kun flygtninge kvinder?


Asylcentret og jeg talte om, hvem vi ville tilbyde denne mulighed og vi landede på kvinder. Ikke fordi kvinder nødvendigvis er hårdest ramt af PTSD. Men fordi jeg er kvinde og fordi kvinder oftest er mere åbne for nye tiltag og fordi de ofte ikke kommer ud på samme måde som mændende – det ligger i den kultur og tradition, som de fleste flygtninge er en del af.

Hvorfor ikke også undervise mænd med PTSD? Vi valgte i første omgang mændene fra, fordi der kan være en kulturel udfordring i, at jeg som kvinde skal undervise mænd i “gymnastiske” øvelser. Den kulturelle forskel i anskuelse af kvindekønnet kunne give mig vanskeligheder med at være en autoritet. Men vi er ikke afvisende overfor at det kan komme senere, når de gode resultater og oplevelser breder sig på Asylcentret.

Vibeke Fraling Zen

Hvilke øvelser er bedst ved PTSD hos flygtninge?

Jeg lægger vægt på tre aspekter i Qigong undervisningen af flygtningene;

1 – Afstressning af krop og sind gennem at få rystet oplevelser, chok, traumer og stress ud af systemet og i den forbindelse oplever jeg en forskel i kulturen. Hvor danske deltager let holder sig lidt tilbage og behersker øvelser og tilhørende lyde, så giver disse kvinder den max gas! Det er formidabelt! De ryster og sukker og sætter lyd på – det er både inspirerende og befriende.

2 – Beroligelse af nervesystemet gennem åndedrætsøvelser.

3 – Øvelser som grounder og giver fysisk og psykisk velvære. Her er gående Qigong og Shibashi (De 18 Harmonier) uforlignelige.

 

Min løn

At se på deltagernes ansigter, at nu er de helt rolige og får en stund uden spekulationer, uden frygt, uden ubehag på nogen måde og istedet bare er til stede i et kærligt og roligt nu med god energi, ro og glæde er min løn!

Uanset hvor hård min vinter har været, så står jeg overfor mennesker, hvis lidelse er så meget større end min og det sætter alting i perspektiv.

En af vore filosoffer og etikere Teolog K. E. Løgstrup ville klappe i sine små hænder og frejdigt sige ” det er jo præcis sådan, det er at være menneske”.

Hans væsentligste tanke var, at vi aldrig har med et andet menneske at gøre, uden at man holder noget af dets liv i sine hænder. Det kan være meget eller lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, det kan være en lede, man uddyber eller hæver. Men det kan også være forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej.

Det kan synes som et kæmpe ansvar, men det er det jo egentlig ikke, for man skal altid stræbe efter at give noget videre, som giver den anden mulighed for selv at klare sig bedst muligt.

Som når vi lærer vores barn at binde sit eget snørebånd, så det oplever selvstændighed, uafhængighed og at lykkes med mere og mere. På samme måde er den vigtigste opgave altid at give det videre, som øger den andens oplevelse af livskvalitet ikke kun i øjeblikket men også på sigt.

Vibeke Fraling

Harmoni

Derfor anvender jeg de 18 Harmonier – Shibashi til flygtninge. Det er den serie i Qigong som rummer mest variation og dermed giver størst udbytte på lang sigt. Jeg elsker den serie, fordi den både er kropslig og dermed grounder, men den er også ualmindeligt god til at etablere eller genfinde den grundtone af glæde, som jeg tror på, at vi er skabt til at have.

Der er stadig ledige pladser på fordybelsesdagene i Shibashi – De 18 Harmonier. Se mere her.

Der er også pladser på Qigong instruktør uddannelsen og der er mange steder at undervise, hvor man kan brede energi, overskud og glæde til andre, samtidig med at man får det samme selv. Hvor tit får man det selv, som man giver væk? Læs mere om uddannelsen her.

Kh Vibeke

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Blid bindevævsmassage - Vibeke Fraling Qigong Academy - fasciareleasemassage cover

Blid bindevævsmassage

Bindevævsmassage – et naturligt supplement til Qigong og et hit hos Qigong Instruktørerne Den blide bindevævsmassage kaldes i Kolibri Qigongs fagsprog for Fasciareleasemassage. Det er

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: