Zen

Zen! En uge i Zen – en uge du ikke vil hjem fra ;-)

Indholdsfortegnelse

En uge i Zen!

Måske er det en lidt mærkelig overskrift. For hvem ved, hvad jeg mener med en uge i Zen og hvor ligger det der Zen egentlig?

 

Og Zen er faktisk ikke en by eller et sted sådan rent fysisk.

Zen er en tilstand, hvor man er afslappet og helt uden bekymringer.

Zen symbolet er en cirkel malet med et penselstrøg for at symbolisere et øjeblik, hvor sindet er frit til at lade kroppen skabe. Zen cirkel symboliserer bla. absolut oplysning, styrke og elegance. Den kan være åben eller lukket. Den åbne Zen cirkel tillader bevægelse og udvikling så vel som perfektion af alle ting.

tre formål og mål
ben i hængekøje

Zen opstår i særdeleshed når man er i Yin.

Yin er den komplementære kraft til Yang.

Yang (den lyse del) er den udadfarende, maskuline, handlekraftige og præsterende kraft, som vi i Vesten hylder og dyrker. Vores arbejdsliv er ofte præget af krav om effektivitet, fleksibilitet, robusthed, handlekraft, udadvendthed og deadlines. Og tit er hverdagen krydret med afbrydelser af igangværende aktiviteter og en forventning om at stå til rådighed 24/7. Den globaliserede verden og den teknologiske udvikling har muliggjort dette. Og der er afgjort rigtig mange fordele ved det. Det stiller blot nye/anderledes krav til os, som lever i det.

 

Yin (den mørke del) er den komplementære kraft til Yang. Yin er dermed den tilbagetrækkende, feminine kraft. Yin er retræte, at gå i hi, at give plads til restitution og hvile. I Yin tillader vi “tiden at gå i stå”, vi har tillid til, at alt er godt og at vi i ro og mag kan trække os fra omverdenen og samle kræfter uden, at “himlen falder ned”. At give plads til Yin betyder at give plads til reel fysisk restitution af kroppen. Stressberedskabet falder i kroppen så den kan koncentrere sig om at genopbygge celler, fjerne affaldsstoffer i kroppen, fordøje den mad vi spiser ordentligt, så vi ikke bare gemmer den som fedtdepoter og forstoppelse.

I Yin giver vi plads til at “være”, hvor Yang står for at “gøre”. I Yin fordøjer vi ikke blot maden, vi fordøjer livet og de oplevelser, vi har med os. Måske kender du allerede den Yin-tilstand, hvor man sidder og stirrer ud i luften uden at have bevidste tanker. Man “stener” – det er Yin og det er Zen. Det er en timeout vores system selv tager for at skabe balance mellem Yang og Yin. Stress er et direkte resultat af mangelfuld balance mellem Yang og Yin, mangel på Zen.

Forestil dig nu, at du efter en hektisk periode på arbejde/ i hverdagen er fyldt op til randen med hektisk energi – resultatet af mange bolde i luften og store forventninger (måske endda dine egne til dig selv). Fysisk kan det opleves som om, man ikke helt kan trække vejret frit, der kan være lidt trykken for brystet, en følelse af at vejrtrækningen ikke når længere ned i kroppen end til brystbenet, til gengæld kan en dyb indånding få skuldrene helt op til ørerne. 

Måske er maven gået i stå og den regelmæssige tur på toilettet er fyldt med smerter fra hæmorroider og alt for hård mave, som gør ondt at lade passere. 

Måske er hukommelsen og koncentrationen røget, så du, når du er gået fra et rum til det næste, stopper op blot for at spørge dig selv, hvad du egentlig er på vej til eller for at gøre. Det kan også være du ganske enkelt glemmer aftaler, opgaver eller hvad folk hedder eller noget fjerde. 

Mand i lænestol foran fjernsynet

Måske er du så træt, at du bare har lyst til at gemme dig under dynen eller sidde i sofaen og stirre på TV’et uden at registrere, hvad der vises. Selv elsker jeg at se serier. Jeg kalder det opskriftsTV. Hvert afsnit følger samme opskrift og helst skal hvert afsnit afsluttes uden fortsættelse følger. Og jeg elsker fx CSI, hvor de gode altid vinder. OpskriftsTv er forudsigelighed og forudsigelighed er trygt og får vores nervesystem til at falde til ro.

Måske sover du dårligt om natten, eller slet ikke? Måske er søvnen afbrudt af alt for mange og/eller lange vågne perioder, hvor tanker og måske endda skrækscenarier udspiller sig ligeså livagtigt, som hvis de var virkelige og skete lige der og nu med dig i hovedrollen.

Måske genkender du dig selv i et eller flere af disse scenarier – måske i nogle jeg slet ikke har nævnt. Jeg kender alle de nævnte og det var bla. sådan, jeg havde det, da jeg var meget stressramt. Idag kan jeg sagtens i perioder med tryk på genopleve flere af dem. Men nu ved jeg, hvad jeg kan ty til for at ændre det.

Zen sten i balance

Balance i mellem Yang og Yin er hvad der skal til. Og hvis du har været i en lang periode med meget Yang og oplever bare nogle af ovenstående gener, så skal der en ret koncentreret mængde Yin til at balancere det.

Qigong er Zen


Qigong byder på Yin og dermed Zen i koncentrerede mængder og en uge i Zen kunne starte således:

Når beslutningen om en uge i Zen tages kommer først følelsen af lettelse og så kan man godt opleve tvivl – ” er det nu det rigtige?”, “kan jeg tillade mig at holde fri for mig og min skyld?”, “er det ikke selvisk?”, “kan de mon klare sig uden mig?”. Sådan har jeg det i alt fald tit, når jeg gør noget godt for mig. Det er blot en personlighedsdel, som skal beroliges. Så jeg plejer at takke den del for at ville mig det godt og så spørger jeg mig selv, om jeg fortjener at have det godt? Om jeg har mest at give til andre, når mit bæger er fyldt eller tømt? Og om jeg tror, jeg vil komme beriget eller berøvet ud af oplevelsen? Måske du har nogle andre spørgsmål til dig selv.

Vibeke Fraling Zen

Selve ugen i Zen opleves således:


Qigong er jo det væsentligste element og det betyder, at indenfor den allerførste time skiftes fra Yang til Yin. Og dermed til Zen. Det betyder, at vejrtrækningen bliver rolig og dybere. Kroppen slapper af selvom du bruger den. De rolige, blide og nænsomme bevægelser sætter nærmest tiden i stå. Dit sind koncentrerer sig om hver eneste bevægelse og delbevægelse og du opdager måske slet ikke at tankerne finder ro og fokuseres om her og nu. Du finder din egen osteklokke, hvor alt er godt. Stille og roligt vænner dit sind og din krop sig til roen og giver slip på spændinger både fysiske, mentale, følelsesmæssige og energimæssige. Som du giver slip, giver du plads til nyt. Et stille smil finder vej til mundvig eller øjenkrog, latter kommer rullende som en lavine af glæde og begejstring og lethed, og glæden finder vej til blodårerne som en fornemmelse af små næsten umærkelige bobler, ligesom bobler i danskvand eller champagne. Samtidig kommer følelsen af ro, som en fornemmelse af at “komme hjem” og føle at “alt er ok og godt som det er” og efterhånden er glæde og ro en helt naturlig tilstand i dig. Du vil føle dig styrket ikke blot fysisk, men mentalt, følelsesmæssigt og energimæssigt.

En uge i Zen giver dig

Og med en uge i Zen vil du lære, hvordan du holder fast i fornemmelsen og energien. Du lærer, hvordan du genfinder den let, så du har adgang til dine naturlige ressourcer i hverdagen. Med en uge i Zen vil du lære, hvordan du holder balancen mellem Yin og Yang i din dagligdag.

Hvis du vil vide mere om det konkrete indhold i en uge i Zen så kontakt mig.

Min rolle i en uge i Zen er som turguide – jeg instruerer i Qigong og fører dig sikkert ind på din vej tilbage til dig og dine ressourcer. Det gør jeg med stor menneskelig indsigt og empati, på en kærlig og humoristisk måde. Min faglighed er både som Qigong instruktør og Qigong Master, coach, sygeplejerske samt lærer. Og da jeg har arbejdet med mennesker i udvikling de sidste 25 år, så tør jeg godt sige, at du er i trygge hænder hos mig. 

Zen massage kvinde og mand

Zen udenfor Qigong lokalet

Tiden i Zen i denne uge er ikke begrænset til tiden i Qigong lokalet. Vi skal ud og opleve Zen på andre måder også – fx som et mindful måltid på verdens smukkeste café, vi skal på sigthseeing og finde Zen i alle ting og på alle steder. Og det bedste af det er, at vi skal besøge et kurbad med mineralske kilder, som siges at have helbredende evner. I forbindelse med vores besøg der, skal vi have en massage. Og hvis vi er lige så heldige, som jeg var sidst – så er det absolut verdens bedste massage. Hverken for hård eller for blød, men præcis sådan at kroppen føles dejligt gennemæltet og som en værdig vært for vores nyvundne energi.

Jo, jo, måske er en uge i Zen lige noget for dig. Det er i alt fald sådan en uge, jeg selv har savnet. Derfor har jeg selv skabt det, jeg ønskede. En uge i Zen båret af ønsket om at være i en tryg gruppe, hvor en kærlig, humoristisk og rummelig energi er central. En uge i Zen hvor du og jeg og hele gruppen genfinder vore ressourcer samt vores indre glæde og tillader den at være styrende.

Qigong-retreat-Schezeniy-spa-Vibeke-Fraling

Jeg glæder mig til at være sammen med dig en uge i Zen.

Kh Vibeke

Ps. Hvis du ikke fik læst om Urban Qigong Retreat.

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Månedens tema coverbillede til blog

Månedens tema

Månedens tema Månedens tema er en af mindst 12 fordele ved at gøre Qigong, altså 12 gode grunde til at gøre Qigong. Du kan læse

Læs mere »
Nytårsforssæt - nyt år, ny mig og nye muligheder

Nytårsforsæt

Nytårsforsæt ???? Nytårsforsæt ved at gøre status for året, der er gået og sætte intention for året, der kommer. Hvad er et nytårsforsæt? Måske du

Læs mere »
Kinesisk nytår - trædragens år 2024

Trædragens år 2024

Trædragens år 2024 – Kinesisk nytår Trædragens år 2024 forløber fra den 10. februar 2024, hvor vi ved det kinesiske Måne Nytår træder ind i

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: