Stjernehimmel cover

Hvad er Daoismens kosmologi?

Indholdsfortegnelse

Hvad er Daoismens kosmologi?

 

Hvad betyder Kosmologi?

Slår man op i et leksikon under ordet kosmologi, finder man, at ordet er sammensat af to græske ord; kosmos og logos. Kosmos betyder orden og begrebet kosmos forstås som et ordnet harmonisk system. Logos henviser til fornuften og er en af den græske filosof og retoriker Aristoteles tre appelformer. En appelform er en måde at henvende sig kommunikativt..

Kosmologi betyder derfor (den fornuftige) lære om “verdensaltet”,  dets oprindelse,  indretning og udvikling. Ordet dækker specielt over verdens skabelse, som indtager en central rolle i kosmologien.

Kosmologi er læren om Verdensaltes oprindelse, indretning og udvikling.

 

Kosmologi som noget metafysisk

Kosmologi betegnes ofte som metafysik.

Meta betyder på græsk på grænsen af/udenfor/udover.

Fysik betegnes som det sanselige, den del vi kan måle og veje. Oftest med naturvidenskaben som allieret.

Det metafysiske er derfor det, som er udenfor sanserne, udover det vi umiddelbart kan erkende. Udenfor det naturvidenskabeligt dokumenterede.

Kosmologi kategoriseres som metafysik, idet den omhandler de mest grundlæggende antagelser om verdens grundlæggende beskaffenhed eller verdens væsen. Med andre ord handler metafysik om opfattelsen af den virkelighed, der ikke kan forklares vha. videnskaben.

Daosimens Kosmologi

Når vi taler om den Daoistiske  eller en hvilken som helst anden religiøs kosmologi, taler vi om den måde, som   medlemmer af den givne religion taler om verdens skabelse og dens indretning.

Daoistisk kosmologi er særligt kendetegnet ved fraværet af guder. I stedet fokuseres på energi og de fem elementer. Det kan være ganske abstrakt at forstå. Her kommer den i helt korte træk:

Bagua-Feng-shui-Vibeke-Fraling
  • Først var der et endeløst tomrum kendt som Wu Ji/Wu Chi – eller Dao (Tao). Dao er en universel energi, hvorfra alle ting opstår.
  • Fra Dao, dette umådelige kosmiske univers, dukkede Den Ene op.
  • Som Den Ene manifesterede sig i verden, delte den sig i to. Den delte sig i Yin og Yang. Dem kan du læse mere om her. Det er universets to komplementære og modsatrettede energier/kræfter. Disse to energier skaber ifølge den Daoistiske skabelsesberetning en “dans” mellem sig og fra denne dans opstår energiens flow. Qi (livskraften) er i kontinuerlig transformation mellem dens kondenserede materielle stadie og dens fortyndede energetiske stadie.
  • Fra denne dans mellem Yin og Yang opstår de Fem Elementer: Træ (lille Yang), Ild (store Ild), Jord (central), Metal (lille Yin), Vand (store Yin).
  • Herfra opstår de otte trigrammer, som udgør Bagua. Bagua kortet anvendes til FengShui, som er arbejdet med energien/Qi fx i boligindretning.
  • De otte trigrammer bliver til de 64 hexagrammer, som findes i Yi Jing/I Ching. Disse findes i forvandlingernes bog.
  • Fra de Fem Elementer skabes de “10.000 ting”. Disse repræsenterer alle de ting, indbyggere og fænomener i verden, som vi oplever.
Vibeke-Fraling

Mennesker er i den Daoistiske kosmologi defineret som tilhørende de “10.000 ting”. Vi, som mennesker, er en kombinationen af de Fem Elementer på forskellig vis. Spirituel vækst og forandring er for daoister blot et spørgsmål om at balancere de Fem Elementer indeni. Ulig mange religioner betragter Daoismen ikke mennesket som adskilt fra den naturlige verden, men som endnu en manifestation af den.

Hvis du fandt artiklen interessant må du ejerens gerne dele den.


Kh Vibeke

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: