Tshirts selvudvikling Done

Selvudvikling, selvafvikling, selvindvikling???

Indholdsfortegnelse

Januar 2017 havde jeg Kick Off på Hold 6 af min certificerede Qigong instruktøruddannelse. (Dette blog indlæg er skrevet kort efter og revideret oktober 2021.)

Elleve fantastiske mennesker har valgt at tage min uddannelse på Hold 6. En uddannelse som ikke kun handler om Qigong øvelser, men også er selvudvikling. Du kan læse om min certificerede Qigong Instruktør uddannelsen her.

Jeg elsker at undervise på Instruktøruddannelsen og mine forskellige typer workshops. Og disse skønne instruktørtrainees gjorde det klart for mig hvorfor. Flere af dem roste mig til skyerne, da vi havde afsluttet. De roste mig for at være fuldstændig nærværende, rumme deres smerte, hjælpe dem til at se deres ressourcer og potentiale samt med at give deres “baggage” en anden betydning, end den vi ofte oplever som smertefuld og træls. De synes, jeg giver utroligt meget og de mener ikke, jeg ved hvor værdifuldt det, jeg kan og gør, er. At den selvudvikling, der ligger i uddannelsen er helt unik.

Det var nogle meget flotte ord, jeg fik med og det sætter altid mange følelser og tanker i gang.

Havblik

Retræte til selvudvikling?

Så da jeg vågnede her til morgen var jeg glad for, at jeg havde aflyst alle aftaler og indgået en ny med mig selv – egen retræte! Kun gøre det jeg har lyst til.

Retrætetid er for mig tid til at gå tur, gøre Qigong kun for mig, drikke varm chokolade lavet på mandelmælk med smeltet mørk chokolade og en dråbe pebermynte olie, mens jeg ser en pladderromantisk film på Netflix – what’s not to like!

Netop hjemkommet fra gåtur sidder jeg nu og skriver dette. Jeg kan slet ikke lade være. Min gåtur var som altid langs Nyborg Strand. Mit absolutte yndlingssted at gå tur. Mens jeg går, får jeg ofte filosoferet over en masse. Denne tur var ingen undtagelse. De fine tilbagemeldinger i går fik mig til at tænke over begrebet selvudvikling.

Selvudvikling - en livsstil?

Jeg har interesseret mig for selvudvikling personligt og professionelt siden jeg var 15 år og læste Jung – jo du læste rigtigt! Jeg læste Carl Gustav Jung, Sigmund Freud og jeg læste i bibelen. Jeg søgte svar! På alt! Allevegne!! Jeg læste også om reinkarnation, de otte veje til Nirvana i buddhismen og prøvede i alt jeg læste at finde mig selv.

Mine forældre havde en grim skilsmisse, da jeg var 14-15 år og jeg forsøgte halvhjertet selvmord som knap 15 årig. Alt sammen et råb om hjælp, men jeg var omgivet af mennesker, som havde få ressourcer selv. Begge mine forældre søgte trøst for deres sår i alkohol. Og her taler vi ikke om, at de rensede asfalteksem med husholdningsprit. Nej, de drak for ikke at mærke sig selv og den smerte de bar på. De var pæne alkoholikere, der fremstod, som om de havde et “perfekt” liv og min søster og jeg var altid pæne og velopdragne. Men indeni var det og vi noget værre rod! 

Historien blev vendt til en ressource

Det er en del af min historie og den del har gjort mig til den, jeg er i dag på godt og ondt. Der er ingen bebrejdelse – kun taknemmelighed! Min opvækst gav mig en indre styrke, som intet kan måle sig med. Du kan læse mere om min historie, som blev min indre drivkraft her

Jeg søgte hele tiden efter, hvordan jeg kunne blive mere hel og få et bedre liv. Rundt regnet har jeg gået i diverse terapi, alternativ behandling af stort set al slags og uddannet mig indenfor næsten enhver vinkel af krop, sind og sjæl genren siden jeg var 25 år og i skrivende stund (2017 januar) er jeg 47!

For mig blev selvudvikling en livsstil på godt og ondt.

Tshirt Selvudvikling Done

Retræte er tid til refleksion

Så det der selvudvikling – jeg er der, har været der længe, set filmene, været på kurserne, taget rejserne, op- og nedturene, grædt mine tårer, slået på boksebolde og skreget af mine lungers fulde kraft og rystet kroppen fri for traumer bare som eksempler. Det eneste, jeg mangler nu, er T-shirten!

Alle de ting har været gennem mine tanker på min gåtur.

Og så måtte jeg spørge mig selv:

Hvad går det egentlig ud på det her selvudvikling?

Hvad er det egentlig, der skal udvikles?

Og ikke nok med det – der er også en trend om, at selvet skal afvikles. Det kan jeg da godt blive ret forvirret over – og jeg forstår endda, hvad den bagvedliggende tanke er.

Helt ærligt, så har jeg det sådan, at jeg i bagklogskabens ulideligt klare lys nok kunne have sparet megen tid, mange penge og meget energi ved at have gjort noget andet. Den vej, jeg har gået, har handlet om at pille navle – ikke fysisk men gennem snak, hvor man dykker ned i og taler om og derved genoplever de traumer, der har givet sår og ar på sjælen. Mange gange på min rejse har jeg følt, at jeg retraumatiserede mig selv mere end, at jeg forløste traumer. Traumet og smerten blev dyrket og jeg endte med at sidde fast i oplevelsen og følelsen af, at der var noget galt med mig fremfor at få helet den og slippe den.

Jeg var blevet selvindviklet! Og det selvom jeg troede, jeg udviklede mig selv!

Puha!!

Så hvad går det så ud på det her selvudvikling?

Hvis du spørger mig, så er ordet eller begrebet selvudvikling nok slet ikke det rette eller dækkende. Jeg er kommet frem til, at det ikke handler om at udvikle sig selv. Det handler om at få fundet ind til kernen – essensen af den man er. Og det kan gøres meget enkelt! Til gengæld bliver man aldrig færdig med det… 😉

Alt det, der gør ondt – det gør ondt så længe, vi ikke har tilladt smerten at være der og stadig har modstand mod den og det, der har fremkaldt den. Ja, det var helt klart uretfærdigt, tarveligt, dumt, ærgerligt, irriterende og sikkert en masse andet og ja, det gør pisse ondt at blive slået i gulvet og trådt på. Virkeligt, virkeligt ondt! Både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt! Det gør ondt på selvværd, selvtillid og selvopfattelse!

Selvudvikling ffrustreret kvinde

Men lad da være med at blive liggende så andre kan træde på dig igen og igen! Rejs dig op, børst dig af og giv los. Græd, skrig, skæld ud, ryst kroppen og slip helvede løs! Når der er gået en halv time er det værste overstået, så kan du tale om det og få vendt det på hovedet.

Du kan læse om hvordan man heler følelser, der gør ondt indeni her.

Selvudvikling via kroppen

Det er min erfaring, at vi glemmer at lade kroppen reagere og slippe traumet. Vi taler og taler og taler, men meget sjældent bringer det reel forløsning. I hovedet kan vi endda gøre problemet større. Kroppen gemmer oplevelser, tanker og følelser. Du kan læse mere om dette i artiklen om Krise og sorg. Og de traumatiske skaber spændinger, blokeringer og smerter. Det kan ikke forløses gennem snak. Og ofte er det slet ikke nødvendigt at vide, hvad kroppen bærer på for at kunne slippe det. Du kan læse om, hvordan det at ryste hjælper kroppen af med stressrespons som fx udløses ved traumatiske hændelser her. Qigong på den måde, som jeg arbejder med det samt kropsterapi (bla. Body SDS) kan være guld værd.  

For mig har mine forældres manglende evne til se mig, give mig plads og rumme mig lært mig at kunne give mig selv det, jeg ikke fik og nu kan jeg give andre præcis det, og på den måde være med til andres helingsproces. Min vej har givet mig så mange redskaber til at slippe smerte på så mange planer, at jeg på kort tid kan finde ind til andre menneskers kernesmerte og sætte de ord på den, som hjælper dem med at finde fred.

Derfor ærgrer jeg mig ikke over min lange vej, på noge måde overhovedet!!! Måske behøver du heller ikke ærgre dig over din smerte?

Gemmer din smerte på en gave til dig?

Måske var den fyring en gave til dig, så du langt om længe går den retning, som gør dig glad?

Måske er stress den ven, der hjælper dig med at indse, at noget skal justeres/forandres?

Måske fortæller dine fysiske smerter dig, at kroppen skriger på at blive hørt?

Der er så mange ting, vi ikke har lært om os selv i vores opvækst. Vores måde at leve på i Vesten betyder ofte, at vi ikke har balance i livet. Vi kan ikke mærke os selv. Vi siger måske sætninger som; “min skulder er dum”, “benene er træls” eller “jeg har n tiende ryg”. Hvis du talte om din gode ven, ville du aldrig sige sådan. Din krop hører alt, hvad du siger om den.

Når jeg møder mennesker gennem Qigong, så er min vigtigste opgave at hjælpe dem med at mærke sig selv – kroppen, blive ven med kroppen og stå dens signaler, lytte til tankerne, skelne mellem ævle-bævle tanker og de inspirerede tanker, fornemme kroppens behov og ære disse. Når disse ting begynder at mestres, så har de fundet ind til sig selv – ind til kernen. Ind til ressourcer og potentiale.

Min vigtigste opgave er at gøre mig selv overflødig. Hvis jeg kan lære dig alt det, jeg har lært om at finde sig selv, sin indre fred og glæde. Tja, så får du det bedre og jo flere der har det godt, jo mere overskud har vi allesammen til at gøre verden til et dejligt sted at være.

For det er det, som det handler om. Når jeg finder ud af, hvad der er helt særligt ved mig og deler det med dig – så inspirerer jeg måske dig til at finde det, som er særligt ved dig, så du kan dele det med os andre.

lys elpærer på række

“I  verdens lys…”

Jesus talte engang på bjerget til disciplene og en flok følgere. Han talte om mange ting og mange af de sociale spilleregler vi håndhæver i opdragelsen og dannelsen af vore børn stammer herfra. Fx den med at behandle andre, som man selv ønsker at blive behandlet (Matt. 7, 12). Men denne her har desværre ikke fået slået så stærk rod – takket være Janteloven. Jesus siger til dem, at de er verdens lys. Derfor skal de ikke sætte deres lys under en skæppe (skærm) men lade det skinne for verden. Matt. 5, 14-16.

Selvudvikling som selvudfoldelse?

Så måske handler det der selvudvikling mere om at favne det, der var og det som er, frem for at kvæles i dynger af forventninger, forestillinger osv. om hvordan “det skulle være”. På den måde kan man lægge skærmen og lade sit lys skinne for alverden. Sådan, at man snarere folder sit selv ud, end man udvikler det? 

Og i min verden skal det der selvudvikling være krydret med så meget kærlig energi, smil, humor og latter, at tårerne, der forløser ikke alle kommer med og af smerte, men lige så vel følges med latter, lettelse og fornemmelsen af at; “en sten falder, fra hjertet”, “byrden fra skuldrene bliver lagt”, “man behøver ikke længere klemme balderne sammen”, “pludselig kan man se det hele mere klart” og “jeg kan trække vejret frit”.

Ifølge ny stressforskning er præcis det humoristiske en væsentlig del af at reducere stress og  få det bedre. Læs mere om det her under den polyvagale teori.

Så lad dit lys skinne, lad dit selv folde sig ud. På billedet under er oversat en tekst af frikirkepræst Mariane Williamson fra USA. 

Qigong udbytte

Qigong som vej til selvudvikling

Siden 2017 har flere andre oplevet, at få glæde af Qigong og den selvudvikling som den giver. Læs her for at se hvilke ord og sætninger certificerede Qigong instruktører har sat på Qigong udbyttet i 2021.

Både deltagere på Qigong Practitioner og den certificerede Qigong Instruktør uddannelse oplever den selvudvikling, som Qigong muliggør. 

Men man beøhver ikke LÆRE Qigong for at opleve fordelene. Man kan GØRE Qigong i medlemsklubben WebQigong og opleve samme udbytte. 

God fornøjelse med videre læsning og Qigong!

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Blid bindevævsmassage - Vibeke Fraling Qigong Academy - fasciareleasemassage cover

Blid bindevævsmassage

Bindevævsmassage – et naturligt supplement til Qigong og et hit hos Qigong Instruktørerne Den blide bindevævsmassage kaldes i Kolibri Qigongs fagsprog for Fasciareleasemassage. Det er

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: