Tre formål og mål for at gøre Qigong

Indholdsfortegnelse

Definition af Qigong

Du kan læse en grundigere forklaring her.

Dette er blot en opsummering med mine ord.

“Qigong er bevægelser udført med fokuseret, smilende nærvær. Nærværet er både i udøvelsen og i det metaforiske, som kan understøtte forståelsen af bevægelsen samt dens effekt på krop og sind. Bevægelserne udføres med dybt, fyldigt og roligt åndedræt som beroliger krop og sind og fremmer iltning af kroppen samt klarhed i sindet. Qigong udføres for at fremme flow af Qi i kroppen, da Qi er den livskraft som vitaliserer kroppens celler, balancerer og harmoniserer krop, sind og følelser samt giver styrke og indsigt til at være den bedste udgave af sig selv.“

tre formål og mål for Qigong

Når Qi er det væsentlige aspekt i Qigong vil jeg kort definere Qi her

Qi er energi i den bredest mulige forstand. Det er den energi, som gennemstrømmer alt, den beliver og skaber alt. Den bygger bro mellem krop, sind, tanker, følelser, bevidsthed og vores ånd/sjæl.

Qi er den substans som skaber, giver fødsel til og forener.

Den kan udtrykke sig i alverdens udtryk; Fx jorden vi går på, din computer, vores krop med hud og hår til mindre håndgribelige energityper som lys, bevægelse, varme, nerveimpulser og følelser.

Du kan læse en grundigere forklaring her.

Kort sagt er Qi kilde til alt!

Den Qi vi taler om, er DAO – eller Wuji som den også kaldes. Den er den energi, som var før alt blev skabt. Du kan læse om den daoistiske skabelse og skabelsesberetning her.

DAO oversættes også med forståelsen Vejen. Ikke som en vej man kører på med bilen, men som “livsvejen”.

I daglig forståelse anskuer vi Qi ud fra dens to forskellige udtryk Yin og Yang. Dem kan du læse om her.

tre formål og mål
Yin og Yang i deres evige dans.

Yin og Yang er hinandens komplementære modsætninger. Yin betegnes som Jorden, mørke, det feminine, indadvendte og restituerende aspekt. Yang betegnes som himlen, lys, det maskuline, udadrettede og handlingsorienterede aspekt. 

De fuldender hinanden og har alligevel hvert sit eget særkendetegn. Deres dans symboliserer og tydeliggør deres evige og uendelige skiften. Denne skiften er det, vi oplever som skift imellem YANG OG YIN som fx i forhold til vores energiniveau, som kan være mellem energisk og træt. I tankerne mellem idérig og tom indre skærm. I følelserne mellem begejstring og tristhed/opgivenhed.

Mennesket mellem himmel og jord​

Pan-Gu-Dao-cover
Her ses Pan Gu den daoistiske urfader. Han skilte Himmel og Jord. Læs om det i Skabelsesberetningen, som jeg linker til ovenfor billedet.

Yin og Yang er som nævnt knyttet til Himlen og Jorden. Daoismen anser menneske som stående mellem Himmel og Jord. Se  Pan Gu vores urforfader, som skiller himmel og jord.

Mellem Himlen og Jorden gennem mennesket flyder Yin og Yang energien i centralmeridianen. I Mennesket er tre energicentre; et i området lige under navlen inde i kroppen, i hjerteområdet og i pandeområdet i midten af hovedet. Når der er flow i Qi mellem Himmel og Jord igennem mennesket, så vil energien i energicentrene nære, balancere og forbinde hinanden. Det vil ske på det fysiske plan, det følelsesmæssige og det mentale og det intuitive, spirituelle/åndelige plan.

tre formål og mål for Qigong - dantian

Grandmaster i Qigong Mantak Chia sammenligner Daoismens med Bibelens skabelsesberetning på den måde, at Gud skabte mennesket i sit billede og i Daoismen taler man om, at mennesker er mikrokosmos af universet, som er makrokosmos.

Vi har fx brug for føde til at nære krop, sind og ånd. Daoismen siger, at alt i livet kan nære forskellige aspekter i vores liv, hvis vi ved, hvordan vi skal få adgang til det.

Qigong kan hjælpe os med at heale og balancere kroppen til optimal funktion i alle organer. Den kan hjælpe os med at finde ind til vores lys og give det næring. Øvelserne lærer os også, hvordan vi forbinder os med vores kilde; Wu Chi/Wu Qi/Wu Ji; det ”guddommelige”. Du kan læse mere om kilden/essensen og den selvudvikling, som kineserne kortlagde for tusinde år siden i form af Neijing Tu – her.

Tre formål og mål for at gøre Qigong (og kende DAO)

Healing af dig

Ovenfor ser du et billede med symboler på de tre formål og mål for at gøre Qigong. De vil herunder forklares ovenfra og ned.

  1. At lære et hele sig selv.
  2. At lære at bidrage til andres balancering.
  3. At lære om vores oprindelige kilde/energi.

At lære at hele sig selv - heling fysisk ved at bevare energien

At lære et hele sig selv, betyder fx at være venlig over for os selv og udvikle den kropsbevidsthed og det venskab med kroppen, som gør, at man kan værne om kroppen fysisk og energetisk. Det er en forudsætning for, at vi udvikler medfølende hjerter og helhed i tilværelsen.

At hele den fysiske krop og bevare energien er det allervigtigste at lære. Det er ikke hokus-pokus. Vi ser eksempler på det, hver gang vi skærer os i fingeren. Såret vokser sammen igen! Vi kan sågar skære kroppen op og erstatte en kropsdel eller fjerne den og så vokser kroppen stadig sammen. Selv knogler kan vokse sammen igen, efter brud. Det er altså kroppens natur at hele, det er den sande balance. Kroppen vil altid stræbe mod balance. Derfor vil kroppen fortælle os, hvis der ikke er balance. Det kan være fysiske symptomer som fx; ondt maven, hovedpine, smerter i kroppen, træthed, tankemylder og indre uro. Måske endda en oplevelse af, at være “ved siden af sig selv”.

Heling er også forebyggelse og vedligehold…

Qigong afspænder og styrker kroppen, så den kommer mere og mere i balance. Det vil positivt påvirke kroppens holdning og bevægemønstre, så vi slider mindre og mindre på kroppen. Kroppen giver os signaler for, at vi kan passe bedre på den og på den Qi, som er vores sande vitalitet. Det er en måde at stoppe den “læk” af Qi vi kan have, når vi begynder at lytte til kroppens signaler og se dem som kommunikation fremfor som “brok”.

Energien slides og siver kontinuerligt væk for de fleste som følge af vores hverdag, samt påvirkning fra det omkringliggende samfund, og verden. Det kan du læse i den daoistiske fortælling nedenfor. 

Med Qigong kan vi skabe, transformere og bevare energien. Det kaldes også den indre alkymi og det kan du læse om her.

Nøgleordet her under første formål er grounding og ro i krop og sind. Derved begynder vi at forbinde os med vores kilde, vores essens. Den er bl.a. knyttet til jordcentrets vitalitetsenergi.

Daoistisk fortælling om Qi - og dens forsvinden...

”Der var engang en mand. Han var på en søgen for at finde hemmeligheden om den sublime energi, som alle mestrene taler om.
Han rejste til mange forskellige lande og studerede hos endnu flere forskellige mestre og lærere. Han lærte forunderlige ting fra dem alle.

Til tider følte han sig utrolig forbundet og opfyldt af denne energi. Og alligevel var det som om den sivede væk. Denne sublime og fantastiske energi blev ubevidst bortødslet og gamle mønstre af tristhed og sorg vendte tilbage igen og fyldte ham.

En dag befandt han sig på et af verdens højeste bjerge, hvor han vendte sig mod himlen og råbte:

”Gud, jeg har ledt efter Livets Hemmelighed i så mange år nu og jeg føler, at jeg altid kommer til kort. Hvorfor har du forholdt mig denne hemmelighed?”

Gud svarede:

”Jeg bliver ved med at give dig den fineste og mest sublime energi, verden har at tilbyde, men du bliver ved med at lade den lække.”

tre formål og mål qi

At lære at bidrage til andres balancering

At lære at bidrage til andres balancering handler om at skabe balance i dig selv først for, at denne balance som ringe i vandet kan påvirke dine omgivelser positivt.

Når du heler dig selv, begynder du også at hele dine relationer. Dette andet formål og mål for at gøre Qigong er knyttet til midterste energicenter med vores kærlighedsqi. Med Qigong åbnes passagen af energi i kroppen og i centralmeridianen. Det betyder, at du vil opleve det, som om du har mere energi. Med mere energi har man mere overskud til at være noget for andre. Man er mere tolerant og rummelig og det betyder, at mennesker slapper mere af i dit selskab og det får alle til at føle sig bedre tilpas. En positiv opadgående spiral!

Når mennesker oplever denne effekt sammen med den fysiske bedring, så anbefaler de tit Qigong til alle der gider høre – og også til alle dem, der ikke gider at høre! Det er menneskeligt at ønske andre at have det godt med noget, man selv har fået det godt ved. Det er typisk også dette formål og mål, som gør at man tager certificeret Qigong Instruktør uddannelsen

Knyttet til dette formål og mål er også opdagelsen af det, vi kalder “det stille sind”. Det er ikke fravær af tanker, men fraværet af behovet for at fordømme andre og sig selv i tanker og ord. 

tre formål og mål for qigong wei qi-2

Energien er ikke kun indeni - den er også udenom

Ovenfor ser du en udvidelse af illustrationen med energicentrene og centralmeridianen. Her er udvidelsen de cirkler udenom mennesket, som viser, at energien i energicentrene har en pendant i et lag udenom kroppen. 

Hjertets energicenter er grønt og dets lag udenom mennesket ligger ca. i en armslængde ud fra kroppen. Det svarer til de flestes privatsfære. Kun de nærmeste relationer er velkomne indenfor denne omkreds. Når energien balanceres i hjertets energicenter vil det balancere din evne til at sætte sunde grænser i dine relationer og på en god måde. Du vil lettere mærke om en person fortjener din tillid, respekt og fortrolighed eller ej. 

At lære om vores oprindelige kilde - vores essens

At lære om vores oprindelige kilde/energi/essens – vores individuelle Wuji eller DAO sker over tid. Det opnår du ved at praktisere Qigong, som betyder “den dedikerede tid, jeg arbejder med min Qi.”

Når vi gør Qigong forbindes himmel og jord gennem os via centralmeridianen. Det betyder, metaforisk talt, at vi “sætter stikket i universets uendelige energikilder” og lader os fylde. 

tre formål og mål for qigong Just plug in!-3-2

Når vi regelmæssigt praktiserer/udfører/gør Qigong, så vil vi etablere en mere og mere stabil forbindelse mellem himmel og jord gennem os.

Det betyder, at centralmeridianen går fra at være en sytrådstynd forbindelse til at være mere som fx et nedløbsrør. Det betyder, at energiens flow er mere konstant og dermed er der en forbindelse mellem de tre energicentre i kroppen, som sikrer den indre alkymi, så vi kan skabe den gyldne nektar, som Qi også kaldes.

Det hjælper med at få udøveren til at stole mere på den del af intuitionen, som kommer fra visdom, kærlighed og tillid frem for fra bekymring og frygt. Det bringer balance imellem  tanker, visioner, “missionen” i livet og måden man er i verden på, så man kan udfolde sig selv og sit højeste potentiale. Dermed har man fundet sin essens, sin kilde, sit oprindelige jeg, sit Wuji, sin Dao/Vej og lever den ud.  

Det er et temperamentsspørgsmål, om du vil gøre Qigong med en instruktør og om det skal være online i WebQigong medlemsklubben eller live ved en instruktør eller om du vil lære Qigong, som du kan gøre selv. 

Du kan GØRE Qigong med mig som instruktør online i WebQigong medlemsklubben

Du kan LÆRE Qigong, du kan gøre for dig selv på Qigong Practitioner online kursusforløb.

Du kan også gøre Qigong live med en af mine certificerede Qigong Instruktører – find en nær dig her.

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Sommer Qigong

Sommer Qigong

Sommer Qigong – hvad er det? Sommer Qigong er Qigong i det fri. Dvs. jeg finder et sted i naturen, i en park, på en

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: