Frø i gryde illustration

Nytårsforsætter og gode intentioner – og hvorfor de ikke holder!

Indholdsfortegnelse

Nytårsforsætter

Hvorfor nytårsforsætter og gode intentioner sjældent bliver til noget

Igår tændte jeg for Tv og det første, der sprang mig i øjnene var en reklame for et ugeblad, der lovede, at man med deres kur kunne tabe sig og forblive slank.

Så blev jeg så træt – langt ind i sjælen!

Lige så langt tilbage  jeg kan huske, har det været typisk for årskskiftet/januar (og maj/juni.) Vi vil så gerne begynde at motionere og tabe os og være slanke. Det er det, vi alle drømmer op.

Jeg blir SÅ træt!!!

Så mange mennesker hopper på disse Quickfix løsninger og svinger imellem store forhåbninger & drømme og dyb & inderlig skuffelse, fordi det heller ikke lykkedes denne gang.

Jeg tror, vi alle har prøvet det i forhold til et eller andet nytårsforsæt eller ønske.

Jeg vil gerne afsløre for dig, hvorfor nytårsforsætter ikke bliver til noget.

Det er faktisk såre simpelt.

 • Grund #1 – Et nytårsforsæt er ofte opstået som følge af en vane-> en UVANE!
 • Grund #2 – Du kan ikke ændre en vane uden at være følelsesmæssigt motiveret for at “flytte dig”.
 • Grund #3 – Du skal være helt klar på, hvad du vil opnå.
 • Grund #4 – Hvad er din plan?

Grund #1 – Hvad er din “uvane”?


“Hvornår flytter du dig? Når kogepladen du sidder på, bliver varm eller skal den helst brænde dig livstruende?”

Kender du historien om frøen?

Den er vist ikke videnskabeligt helt korrekt, men som billedsprog fungerer den super fint.

Hvis man tager en frø, en levende vel at mærke, og lægger den i kogende vand, så vil den springe op af vandet. Men hvis man derimod lægger den i koldt vand og skruer langsomt op for vandet, så bliver den liggende og ender med at blive kogt.

Frø i gryde

Hvad det så end er, som du ønsker at ændre, så har det taget tid, at bygge “problemet” og frustrationen op. En masse små og store handlinger har skabt det, du ønsker at forandre uanset om det handler en eller flere af fx disse:

 • motionere
 • tabe dig
 • spise sundere
 • få et nyt og bedre job
 • være mindre stresset i hverdagen
 • læse flere bøger
 • have mere energi
 • være mere glad
 • osv osv osv osv osv osv osv osv osv osv

“Jeg vil gerne…”

“Jeg vil gerne begynde at motionere og tabe mig”.

Det er bare en sætning. Eftersom vi ikke har en tryllestav, vi kan svinge og VUPTI, så har vi tabt os til ønsket størrelse, motioneret hveranden dag i et år eller fået det drømmejob, vi ønskede eller hvad det nu kan være, tja så sker det ikke. Desværre…

For at forandre det uønskede resultat du står med, er det nødvendigt at se sig selv i øjnene og erkende, hvilke handlinger, som skaber det, du IKKE ønsker.

Fx hvis du gerne vil motionere og tabe dig. Hvad er det så, du gør, som forhindrer dig i at motionere og tabe dig? Hvilke undskyldninger har du for ikke at motionere? Typisk er det en eller flere af disse:

 • tid
 • penge
 • nemhed
 • overbevisniger som fx: “sund mad smager grimt”
 • osv

Hvis du helt ærligt tør erkende dine undskyldninger, så kan du stille spørgsmål ved dem.

Afslappet-mand-ser

Grund #2 – Vil du virkeligt opnå dit nytårsforsæt?


Har du virkeligt ikke tid til at motionere? Hvad gør du hvert øjeblik af dagen, som umuligt kan erstattes af fx 15 minutters motion?

Er gulerødder og æbler virkeligt dyrere en chokolade- og müslibarer? Og smager de rent faktisk grimt?

Kunne du tage trappen frem for rulletrappe og elevator? Kunne du stå ved pc frem for at sidde?

Der er mange spørgsmål, du kan stille dig selv for at finde ud af, på hvilken måde du er med til at gøre det vanskeligt for dig.  Spørgsmål der hjælper dig med at genkende dine “uvaner”.

Hvis du har taget på, fordi du “lige syntes, du fortjente den kage/chokoladebar/øl/glas vin osv.”  så spiser du med følelserne. De følelser, du dækker med mad, kan dækkes på anden og sundere vis. Læs om hvordan du kan hele følelser indeni her.

Faktisk lærte coach Sofia Manning mig i sin tid på min coachinguddannelse, at mennesker sommetider frygter succes mere end fiasko.

Så spørg dig selv, hvad det vil give dig at lykkes.

Fiasko kender vi ofte og derfor er den ikke så skræmmende. Men succes åbner døre til uanede andre muligheder og kan derved være direkte overvældende.

“Hvo intet vover intet vinder.”

Uden konkret mål, når du ikke frem

Grund #3 – drøm eller konkret mål. Hvad vil du egentlig opnå?

“Mangelfuldt defineret mål er som at finde vej uden en destination og rute.”

“Jeg vil gerne være slank.”

Det er stadig bare en sætning.

Den siger intet om, hvad jeg definerer som slank, hvordan det ser ud, opleves og er. Den sætning fortæller heller ikke, hvad vil det give mig, hvorfor det er vigtigt – FØLELSESMÆSSIGT. Vi er dovne, os mennesker. Hvis det ikke dækker et stort nok følelsesmæssigt behov, så gider vi faktisk ikke gøre indsatsen…

Grav et par spadestik dybere.

“Jeg vil gerne kunne gå en lang og frisk tur uden at puste og pruste. Fordi så føler jeg mig sund, stærk og succesrig.”

“Jeg vil gerne kunne gå op til anden sal uden at få sved på panden og næsten spytte hjertet ud. Jeg vil gerne føle mig sund, rask og rørig.”

“Jeg vil gerne igen kunne passe det smarte tøj, jeg har i skabet. Fordi det er for dyrt at købe nyt tøj og det føles ubehageligt, når tøjet klemmer.”

Der er mange måder at formulere, det man ønsker. Men at blive klar over, hvad det egentlig handler om og hvilke følelser det vil give dig, er langt bedre motivation end en generel overskrift.

 “Hvis du ønsker at leve et lykkeligt liv, så bind det op på et formål og ikke mennesker eller genstande.” Albert Einstein.

Citat Aristoteles Excellence

Grund #4 – Har du en plan?

“Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tænkning, som forårsagede dem.” Albert Einstein

Når en uvane har skabt dit “problem”, så er det en ændring af den vane, der kan ændre situationen.

Alt for mange Nytårsforsætter falder til jorden her – en forandring kræver ikke bare en følelsesmæssig motivation eller intention.

Målet er heller ikke nok.

Det kræver handling – og det skal jo være en ny handling. Etablering af en ny vane.

Og for et varigt resultat kræver det, at du gør det hver dag.

I NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) har vi en forudsætning:

“Hvis du gør som du plejer, får du de samme resultater som du plejer at få.”

Derfor må vi være villige til at gøre noget nyt. Det vil gradvist ændre måde vi tænker og etablere en ny vane. Det vil også etablere en ny oplevelse af den person, som du er. 

Hvornår starter du dit nytårsforsæt?

Så snart du har tanken!

Jeg fik en henvendelse fra Bente i december 2018. Hun vil gerne igang med motion og faktisk allerede mellem jul og nytår. Du kan se og høre hendes ønske her.

Bente ønsker sig Qigong program til Qigong træning, som hun kan gøre, lige der hvor hun er på max 10-15 minutter.

Programmerne skal være lette at gøre og ikke gøre hende øm, så hun mister modet.

“Hvor hurtigt kan dine programmer være klar?”, spurgte Bente

Jeg har allerede mange programmer i medlemsklubben WebQigong, der er korte og lige til at gå til. Men jeg skyndte mig at filme tre mere med fokus på Qigong til en travl hverdag. Alle tre mellem 10 og 15 minutter. Du kan læse om fysisk inaktivitet her.

Og min anbefaling er, at gøre Qigong mindst tre timer ugentligt for at leve op til Sundhedsstyrelsen anbefaling og fysisk aktivitet. Det vil fx være let at lykkes med som medlem af WebQigong. Alle disse programmer ligger i medlemsklubben WebQigong. Herunder kan du se en guidet tour i WebQigong – uden lyd. 

Nye vaner ændrer din hjerne – på en god måde!

Når du begynder at gøre, denne nye vane vil du ændre stierne i hjernen, så din tænkning ændrer sig. Det kan betyde, at du bliver gladere, føler dig mere succesfuld og selvsikker. Det kaldes Neuroplasticitet og du kan læse om det her.

Hvem vil ikke gerne gøre noget, man bliver mere glad af?

Qigong er den langsigtede glæde, den holdbare. Chokolade, kage og rødvin er den kortsigtede. Dem skal der også være plads til for de betyder nydelse og det er sundt for os. Det er dog nødvendigt at balancere mængden af dem.

Qigong kan du svælge dig i lige så tosset du vil og eneste sideeffekt er, at du kommer i form og bliver fyldt med energi og glæde. Qigong er faktisk glimrende pulstræning for dig, som har stress og ikke bryder dig om at hjertet hamrer ustyrligt afsted. Læs mere her.

Jeg flyttede i 2018 og på trods af mine 49 år og tidligere noget svagelige helbred, så var jeg stærk som Pippi. Læs her om hvordan jeg flyttede alle flyttekasserne fra 2. sal til stuen på ingen tid!

Make a list of things that make you happy

Nyere forskning fastslår, at vores humør er afgørende for helbreddet

Biogenetikken med Bruce Lipton i spidsen fastslår at vores arvemasse er mere påvirket af vores miljø end af genetik. Dvs. et sundt miljø i en persons tanker og følelser og relationer har større indflydelse på, om vi forbliver raske end vores gener. Ligesom det at have støtte og nærhed i vores nære relationer betyder et sundt miljø i vores krop og sind.

I Qigong er fokus på at få energien i kroppen i flow samt at energien i kroppen er fyldt med kvaliteter som fx glæde og lykke. Læs om energierne Yin og Yang og de Fem elementer her. 

Tre måder at gøre Qigong 

1 – Qigong med mig online i medlemsklubben WebQigong

WebQigong giver dig adgang til rigtig mange forskellige Qigong programmer. Jeg er kendt for at instruere grundigt og let forståeligt.

2 – Qigong for dig selv  Taichi Qigong Shibashi set 1 – Lær den på Qigong Practitioner online kursus

Jeg er den eneste officielle Teacher Trainer i Nordeuropa.

Serien Taichi Qigong Shibashi set 1, som jeg underviser og uddanner i, er skabt af Professor Lin Housheng, der i 1978 var med til videnskabeligt at dokumentere eksistensen af Qi – den energi vi kalder livskraft.

For mig blev det Qigong og især Taichi Qigong Shibashi set 1, der gjorde mig rask (du kan læse min historie her) og se den her. Det gav mig et liv med den glæde og livskvalitet, jeg søgte.

3 – Find certificeret Qigong Instruktør fra Vibeke Fraling Qigong Academy

Du kan finde en af mine mange dygtige cert. Qigong Instruktører her. Hvis der mangler en instruktør nær dig – kan du blive den første og uddanne dig til cert. Qigong Instruktør (læs mere her).

To måder Qigong kan være et af dine nytårsforsæt

Det er et temperamentsspørgsmål, om du vil gøre Qigong med en instruktør og om det skal være online i WebQigong medlemsklubben eller live ved en instruktør eller om du vil lære Qigong, som du kan gøre selv. 

Du kan GØRE Qigong med mig som instruktør online i WebQigong medlemsklubben

Tjek medlemsbonusserne!

Du kan LÆRE Qigong, du kan gøre for dig selv på Qigong Practitioner online kursusforløb.

Det er RAB godkendt med 15 timer.

Du kan også gøre Qigong live med en af mine certificerede Qigong Instruktører – find en nær dig her.

Nytårsforsæt
Klar og frisk Qi til dig – hav et fantastisk godt nyt år.

Kh Vibeke

Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Blid bindevævsmassage - Vibeke Fraling Qigong Academy - fasciareleasemassage cover

Blid bindevævsmassage

Bindevævsmassage – et naturligt supplement til Qigong og et hit hos Qigong Instruktørerne Den blide bindevævsmassage kaldes i Kolibri Qigongs fagsprog for Fasciareleasemassage. Det er

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: