10 fordele ved Qigong 1-3

10 fordele ved Qigong – Se om du kunne have glæde af Qigong

Indholdsfortegnelse

10 fordele ved Qigong

10 fordele ved Qigong er på ingen måde dækkende for alle de fordele, der er forbundet ved at gøre Qigong.

Denne artikel fokuserer derfor primært på fysiologiske vinkler af de 10 fordele ved Qigong. Disse kan sagtens have følelsesmæssige aspekter, men fordelene forsøges synliggjort fra et naturvidenskabeligt, anatomisk og fysiologisk perspektiv.

Hvad er Qigong – helt kort

Qigong er kinesiske helsebevægelser. Det er mindfulness i bevægelse, og den del kan du læse om ved at klikke her. Qigong er en del af Traditionel Kinesisk Medicin og er den dag i dag stadig en del af den moderne sundhedstænkning i Kina. Læs her om hvordan professor Lin, en af mine læremestre, dokumenterede eksistensen af Qi og anvendte denne til anæstesi ved operationer.

Qigong er en kombination af åndedræt, blide og rolige bevægelser samt stræk, som bringer ro til krop og sind. De rolige bevægelser virker meditative og Qigong forklares af nogle som mindfulness eller meditation i bevægelse.

Ordet Qigong er sat sammen af Qi, som betyder energi i betydningen livskraft og ordet Gong som betyder “dedikeret tid, jeg arbejder med”. Så Qigong betyder bevidst arbejde med Qi over tid.

Qigong bedrer flow af energi i hele kroppen ved at afspænde den og ved at forøge energiens kvalitet.

Du kan læse mere om hvad Qigong er her.

Du kan læse om hvad Qi er her.

Hippocampus Amygdala

#1 – Reducerer stress

Qigong reducerer stress med det samme. Vi har øvelser, som får krop og sind til at slippe stress – de såkaldte stressreleaseøvelser.

Hvis du vil læse om en af de bedste stressrelease øvelser der findes klik her.

Du kan læse om stresshåndtering her.

Det rolige åndedrag beroliger centralnervesystemet og standser dermed produktion og udskillelse af stresshormoner.

Hvis du vil læse om Qigong Åndedrættet og hvordan det gøres klik her.

Det giver ro i hovedet, så den logiske side kan vurdere, hvad der er reel “fare” eller stressende og hvad der var dominobrikker, der væltede indeni. Ophobet stress i krop og sind fjernes. Det kan du læse mere om her.

Qigong virker stressreducerende nu og her OG samtidig udvikler Qigong udøveren (Qigong Practitioner) en større modstandsdygtighed overfor stress. Det kan du læse om ved at klikke her.

Hvis du vil vide mere om stress og om den altid er usund, så læs her.

Serotonin vigtig for dannelsen af Melatonin

#2 – Forbedrer søvnen

Qigong balancerer de hormoner, som har indflydelse på søvn. Herunder Serotonin, som udløses ved motion og som medvirker til dannelse af Melatonin, som hjælper os til at falde i søvn.

Nogle motionstyper påvirker stressedes følsomhed overfor Serotonin, derfor er ikke alle motionstyper lige gode for alle til at forbedre søvnen, da overfølsomhed overfor Serotonin kan udløse søvnløshed.

Du kan læse om søvn og det at være træt hele tiden lige her.

Oversigt over hvilepuls og høj puls

#3 – Giver mere energi og bedre kondition

Qigong giver mere energi fordi ophobet energi frigives. Desuden bedres konditionen. Du kan læse om hvad kondition er her.

Bevægelserne i Qigong er moderat pulstræning. At motionere giver energi fysisk fordi muskulaturen skaber energi ved anvendelse. Hjertet styrkes, når musklerne kræver ilt og næring til bevægelserne. Du kan læse om pulstræning og Qigong her.

skraldespand med mund

#4 – Renser kroppen for affaldsstoffer

I Qigong trækkes vejret både dybt og roligt. Det gavner vores udrensning af affaldsstoffer i kroppen på flere måder. Det rolige åndedræt beroliger nervesystemet, så fordøjelsessystemet kan passe sit arbejde.

Det dybe åndedrag masserer tarmene og forebygger dermed “hård mave”. Åndedrættet betyder også, at kroppen iltes. Når vi ånder ud skiller vi os af med kuldioxid, som slider på vore celler og får dem til at ældes.

Ilten hjælper cellernes forbrænding og gør vores udholdenhed og immunforsvar bedre.

Hvis du vil læse om Qigong Åndedrættet og hvordan det gøres klik her.

Hippocampus-og-Amygdala-

#5 – Balancerer følelserne

Qigong balancerer vores følelser dels ved at berolige nervesystemet og ved at påvirke krop og sind sammenhængen, som Traditionel Kinesisk Medicin anser for central. Det kan du læse mere om her.

Når nervesystemet beroliges vil Amygdala, som er “følelsesrådgiver”, bringes til ro, så Hippocampus, som ellers er “overordnet leder” kan vurdere reel fare og lægge strategi. Beroligelsen af nervesystemet balancerer desuden hormonelt, så eksempelvis fald i Serotoninniveauet undgås. For lidt Serotonin kan føre til depression.

Du kan læse mere om Serotonin her.

certificeret Qigong instruktør - Peak-med-Qigong

#6 – Ro i hovedet og bedre fokus

Qigong giver ro i hovedet. Når nervesystem er beroliget skaber det mulighed og evne til at være nærværende i nuet. Evnen til ro i hovedet kommer af ændrede hjernebølger. Denne ro i hovedet kan benyttes meditativt. Roen åbner samtidig for samarbejde mellem den kreative og logiske hjernehalvdel. Det åbner for kreativ problemløsning samt øget evne til fokus, koncentration og læring. Denne tilstand betegnes af nogle som Peakperformance tilstand.

Læs om Peakperformance state her.

Dette sker både på kort og lang sigt. På lang sigt ændrer det stierne i hjernen. Det kaldes neuroplasticitet.

Du kan læse mere om neuroplasticitet her.

Person illustration

#7 – Dæmper smerter

Qigong dæmper smerter. Det gør den på flere måder. Åndedrættet beroliger den stressreaktion, som smerter altid sætter i gang. Læs om åndedrættet her.

Det smertende væv afspændes af øvelserne. Smerteropfattes seks gange så meget i bindevævet. Du kan læse om bindevævet her.

Affaldsstoffer Kan ved aktivering af vævet fjernes og renses ud ligesom ny næring, ilt og energi kan komme til.

Du kan læse min historie om, hvordan Qigong hjalp mig af med kroniske smerter.

heler-skader grafik

#8 – Heler skader

Qigong fremmer helingsprocessen.

Når nervesystemet beroliges og skifter fra stressmode (sympatisk aktivitet) til restitutionsmode (parasympatisk aktivitet) går kroppen i gang med at reparere slidte og skadede celler og genfinde balancen.

Qigong er særdeles skånsomt og dermed meget velegnet til genoptræning efter operationer, skader eller kroniske lidelser, som måske ellers betyder ophør med motion.

Du kan læse Dorthes historie om hvordan Qigong bedrede hendes tilstand her.

Ondt i lænden holder sig på lænden

#9 – Bedrer ondt i ryggen og hovedpine

Qigong bedrer bevægeligheden i kroppens led. Det gør kroppen mere afspændt og fleksibel. Spændinger især omkring rygsøjlens led er tit årsag til ondt i ryg, lænd og hovedpiner. Når kroppen slipper sine spændinger og leddene er fleksible, vil gener fra diskusprolapser og nervepåvirkning bedres.

Du kan læse om hvordan øvelsen Banke på Livets dør kan hjælpe Hanne her.

Du kan læse om hvordan et fald med skade på ryggen kan give knæproblemer her.

Du kan læse om Heidis bedrede diskusprolaps her.

Sur smiley rød

#10 – Forebygger depression

Qigong forebygger depression ved at balancere Serotonin niveauet i kroppen. Hvis vi mangler Serotonin har vi tendens til triste tanker og udvikling af depression. Stresshormoner kan desuden føre til depression. Læs om hvordan det at smile kan hjælpe.

Stress er ikke eneste årsag til store mængder af stresshormoner i kroppen. Textneck kan også give depression. Textneck er den holdning nakken, har når man holder tlf. og kigger ned på den. Belastningen fra denne holdning sender store mængder af stresshormoner ud i systemet og det kan føre til depression. Læs om textneck her.

Qigong udføres med “smilende opmærksomhed”. Dermed påvirkes sindet og energien til at se lysere på det hele. Læs om smilets påvirkning her.

Prøv Qigong og oplev de 10 fordele ved Qigong selv

Hvis du ikke allerede har prøvet Qigong, så prøv det på WebQigong. Det koster 0 kr de første 30 dage og der er Qigong programmer med mig på skærmen på både 10 minutter – over en times varighed.

Du vil sikkert lynhurtigt opleve mindst to af de 10 fordele ved Qigong.

Hvis du er mere til at lære Qigong, som du kan gøre uafhængigt af skærm og internet. Så kan du lære Taichi Qigong Shibashi set 1 på weekendkurset kaldet Qigong Practitioner Level 1. Du kan læse mere her.

Hvis du ønsker at uddanne dig til Qigong Instruktør så læs her.

Du kan altid kontakte mig på mail kontakt@vibekefraling.dk eller tlf. 28 83 07 13.

Kærlig hilsen Vibeke

10-fordele-ved-Qigong-depression
Tak fordi du læste artiklern Vibeke Fraling

Tak fordi du læste artiklen

Du må meget gerne dele denne side

 

Med venlig hilsen

Qigong Master Vibeke Fraling 

Facebook
LinkedIn
Kaninens år 2023

Kaninens år 2023

Kaninens år 2023 Vandkaninens år forløber fra den 22. januar 2023 til 9. februar 2024. Ved dette kinesiske Nytår, som er baseret på Månekalenderens Zodiac

Læs mere »

International Qigongdag 2023

Det officielle og Vibeke Fraling Qigong Academys logo for International Qigongdag Om International Qigongdag 2023 – siden er ved at blive opdateret med events for

Læs mere »

Tilmeld dig mit Nyhedsbrev. Få 4 øvelser der dæmper stress!

Du får mine 4 vigtigste daglige øvelser til at dæmpe stress!

.

Fornavn og efternavn:


Email: